Trump: ”Nordkorea är en pest”

Undviker att spekulera i Kim Jong-Uns mentala hälsa

NYHETER

WASHINGTON. Donald Trump har erbjudit Kinas president bättre handelsavtal om han gör något åt ”problemet Nordkorea”.

– Jag har fullständigt förtroende för att han arbetar väldigt väldigt hårt med det, säger Trump under en presskonferens.

Foto: JIM WATSON / AFP

Ordkriget mellan USA och Nordkorea fortsätter. Under en presskonferens i Vita huset på torsdagen kallade Donald Trump det isolerade landet för ”a menace”, som på svenska kan översättas till hot eller pest.

Trump fick frågan om han oroar sig för att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är mentalt instabil och att det skulle vara anledningen till att han just nu fokuserar på Nordkorea som ett stort omvärldsproblem.

Undvek att spekulera i mental hälsa

Den amerikanska presidenten undvek att spekulera i Kim Jong-Uns mentala hälsa:

– Vad gäller Nordkorea så är vi i mycket god form och bygger upp vår militär i snabb hastighet. Jag kan inte svara på din fråga om stabilitet, jag hoppas att svaret är positivt och inte negativt och jag hoppas att det hanteras väl, svarade han.

Samtidigt hävdade Trump att Kinas president Xi Jinping vidtagit flera åtgärder mot Nordkorea sedan hans besök i USA i början av april.

– Som ni vet så hade jag ett mycket bra möte med Kinas president och mycket har hänt sedan dess. Många kolskepp har skickats tillbaka. Några verkligen ovanliga drag har genomförts bara de senate två tre timmarna. Jag har fullständigt förtroende för att han arbetar mycket mycket hårt med det här. Jag sa till honom att han kan få till ett mycket bättre handelsavtal om han hanterar pesten som är Nordkorea, för de är en pest, sa Trump under presskonferensen.

ARTIKELN HANDLAR OM