Macrons parti mot storseger i franska valet

avStaffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Emmanuel Macrons nybildade La République en marche och stödpartiet Mo Dem går mot en stabil egen majoritet i nationalförsamlingen efter dagens franska val.

– Vi har redan valt president. Nu gäller det att ge honom chansen att göra någonting också, säger väljaren Adrien Herledan till TT.

Foto: David Ramos / Getty Images Europe
Emmanuel Macron.

President Emmanuel Macrons parti La République en marche (LREM) har i mätningarna inför dagens val till den franska nationalförsamlingen sett ut att gå mot en jordskredsseger. Att segern setts som given på förhand tros i kombination med flera val på kort tid ha bidragit till ett historiskt lågt valdeltagande. Enligt opinionsinstitutet Elabe deltog mellan 42 och 43 procent av de röstberättigade i valet. Det är det lägsta deltagandet på sex decennier.

När vallokalerna hade stängt vid 20-tiden redovisades prognoser byggda på vallokalsundersökningar runt om i landet. Enligt en vallokalsundersökning från Ipsos blir segern för La République en marche visserligen stor, men ändå något mindre än väntat. LREM och allianspartnern Mo Dem får tillsammans 355 mandat av totalt 577 i den franska nationalförsamlingen, enligt Ipsos. Enligt Elabe landar dock alliansens majoritet på mellan 395 och 425 mandat.

La République en marche får ensamt 311 mandat, enligt Ipsos. För majoritet i nationalförsamlingen krävs 289 platser.

– Vi fransmän är sportsliga. Vi har redan valt president. Nu gäller det att ge honom chansen att göra någonting också, med en stark majoritet, säger väljaren Adrien Herledan till TT utanför en vallokal i Lille.

Både La République en marche och Mo Dem räknas som EU-vänliga mittenpartier.

Socialistledaren lämnar

Högerpartiet Republikanerna ser ut att bli största oppositionsparti med 125 mandat. För den tidigare presidenten Francois Hollandes socialistparti är valet ett stort fiasko. Partiet ser ut att gå från 280 mandat till 49. Partiets ledare Jean-Christophe Cambadélis meddelar på söndagskvällen att han lämnar partiledningen.

– Jag tar det här beslutet utan bitterhet eller ilska, medveten om mitt ansvar och det avgörande läge som vänstern nu befinner sig i, säger Cambadélis i fransk tv.

Marine Le Pen tar sig in

Jean-Luc Mélenchons vänsterparti Det okuvade Frankrike får cirka 20 platser, enligt vallokalsundersökningar medan Marine Le Pens Nationella fronten, som drabbas hårt av valsystemet med enmansvalkretsar, bara får mellan 6 och 8 mandat. Ett av mandaten vinns av partiledaren Marine Le Pen, som på sitt tredje försök att ta sig in i parlamentet nu till sist lyckats.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM