Moa, 18, fick barn – utan att veta att hon var gravid

NYHETER

En dag i december kände 18-åriga Moa Bern smärta i magen. Två dagar senare födde hon sin son Theodor. Då hade hon ingen aning om att hon var höggravid, skriver Blekinge Läns Tidning.

1 av 3 | Foto: Privat
Moa och Marcus var helt ovetandes om att de skulle bli föräldrar.

Moa Bern, 18, hade haft oregelbunden mens sedan några månader tillbaka när hon plötsligt fick hon ont i magen en måndag i december.

– Jag ville inte gå till skolan för att det gjorde så ont, säger hon.

Moa stannade hemma och och tog alvedon mot värken. På onsdagen när hon och hennes pojkvän Marcus befann sig i en bil högg det till i hennes mage – sekunden därefter kände hon att det rann mellan hennes ben.

– Marcus tvärnitade och jag skrek att han fick kolla om det var vatten eller blod. Han trodde att det var vatten.

Då smärtan var stor körde de till akuten. På vägen ringde Moa sin storasyster som hon ville ha med sig.

– Först blev jag nekad på akuten för att de trodde att jag kissat ned mig.

”Var fortfarande chockad”

Tack vare sin övertygande syster kom två läkare för att titta på henne. Då fick hon chockbeskedet – hon var höggravid i vecka 36. Genom ultraljud kunde de konstatera att barnet var på väg ut.

– Jag hann inte tänka så mycket.

Moa fick föras till förlossningen. Efter cirka fem minuter hade hennes son Theodor kommit till världen, något som även BLT uppmärksammat.

– Allt gick jättefort. Jag var fortfarande chockad. Hur ska detta gå, tänkte jag. Jag hade ju inget hemma till honom, inga kläder eller något.

Hennes pojkvän var minst lika chockad.

– Det tog en månad för honom innan allt hade lagt sig.

”Därför misstänkte jag inte något”

Enligt Moa kunde hon aldrig ana att hon var gravid.

– Alla graviditeter är annorlunda. Barnet låg i framvägg, min mage blev inte rund. Jag blev bred på sidorna istället för att få en kula. Det är därför jag aldrig misstänkte något, säger hon och fortsätter:

– Min mamma pratade om jag gått upp i vikt men jag tänkte att jag tar tag i det efter jul.

Reaktionerna från andra har varit blandade.

– Det har varit väldigt mycket hat men också väldigt mycket kärlek. Vissa menar på att jag är ung och frågar hur jag ska kunna ta hand om ett barn när jag inte kan ta hand om mig själv. Men jag vet ju vad jag klarar av.

”Känns helt underbart”

I juni fyller Theodor sex månader. Det nya livet som föräldrar har varit en omställning för Moa och Marcus.

– Man blir ju tvingad till att anpassa sig. Men det känns helt underbart. Jag känner att jag har mognat mycket snabbare och jag känner mig mer självständig på ett annat sätt än innan.

Hon är tacksam över stödet från familj och omgivningen.

– Jag är glad över allt stöd jag fått från omgivningen. Jag hade inga grejer eller något innan men fick hjälp av Stödkassan i Blekinge som hjälper behövande. Jag fick kläder från dem efter bara ett dygn, säger hon och fortsätter:

– Sen så har jag en fantastisk syster som ställer upp i vått och torrt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa