Tidigare FBI-agent: Usama bin Ladins son vill hämnas fadern

Usama bin Ladin och sonen Hamza.
NYHETER

Usama bin Ladins son Hamza står på USA:s terrorlista och anses utgöra ett lika stort hot som fadern gjorde.

I ljudinspelningar och tidigare hemligstämplade brev framträder bilden av en son som älskade sin pappa och som till varje pris vill hämnas honom.

– Han använder samma termer och meningar som Usama bin Ladin, säger den tidigare FBI-agenten Ali Soufan till CBS.

När Usama bin Ladin dödades i en gryningsräd i Abbottabad i Pakistan 2011 kom amerikanska myndigheter samtidigt över personliga brev till al-Qaida-ledaren. Bland annat ett tidigare hemligstämplat brev från hans son Hamza, som i dag tros vara omkring 28 år gammal.

– Han skriver till honom att han kommer ihåg varje blick ... ”varje leende du gav mig, varje ord du sa till mig”, säger den tidigare FBI-agenten Ali Soufan, som ledde FBI:s utredning av terrornätverket al-Qaida efter 11 september-attackerna 2001, till CBS 60 Minutes.

Hamza tros ha skrivit brevet när han var 22 och inte hade sett sin pappa på flera år. Som Aftonbladet och andra medier tidigare rapporterat ska han då ha bott i Peshawar, även det i Pakistan, där han fostrades för att i framtiden kunna ta över som ledare för al-Qaida.

”Jag anser mig vara smidd i stål. Jihad för Guds skull är vad vi lever för”, skriver Hamza i brevet till sin far.

Omslagspojke för al-Qaida

Som barn användes Hamza i propagandavideor för al-Qaida, ibland poserande med vapen i sina händer.

– Han var omslagspojke för al-Qaida, och för al-Qaida-medlemmar som blev indoktrinerades av dessa propagandavideor betyder han mycket, säger Ali Soufan till CBS.

Tidigare i år skrevs Hamza upp på USA:s terrorlista och anses enligt den utgöra ett lika stort hot som Usama bin-Ladin gjorde.

Under de senaste två åren har han spelat in fyra ljudmeddelanden som offentliggjorts.

– I det senaste som kom ut talade han som sin far … med meningar och termer som användes av Usama bin Ladin.

”Allt handlade om hämnd”

Ali Soufan tror att Hamza kan verka som en enande kraft för jihadiströrelsen.

– I princip säger han: ”Amerikaner, vi kommer efter er och det kommer att bli kännbart. Och vi kommer att hämnas för det ni gjorde mot min far, Irak, Afghanistan.” Allt handlade om hämnd.

Enligt Ali Soufan är al-Qaida nu etablerat i ett dussintal länder.

– al-Qaida är starkare än någonsin. Jag tror inte att bin-Ladin ens i sina vildaste fantasier hade kunnat föreställa sig att han skulle ha anhängare som kontrollerade arméer, trupper … länder, säger han till CBS.

ARTIKELN HANDLAR OM