Hyllade polisen: ”De andra är hjältarna”

NYHETER

Bilden på den tungt beväpnade polismannen som hjälpte en äldre dam över gatan blev en av symbolerna för hur Stockholm svarade mot terrorn med kärlek.

– Jag hjälpte en dam över vägen. Det är de andra, som läkaren, värdetransportören, väktarna från Åhlens, polis och räddningspersonal som var först på plats som är hjältarna, säger polisen Jimmy i en intervju med Svenska Dagbladet.

Foto: Frida Sundkvist.
Polismannen Jimmy arbetar till vardags på Södertäljepolisen.
1 av 3 | Foto: AFTONBLADET / 85705

Kort efter att en lastbil kört över människor på Drottninggatan fångades en tungt beväpnad polisman på bild av Svenska Dagbladets reporter Frida Sundkvist.

På bilden ses han hjälpa en äldre dam med käpp över en gata, samtidigt som andra stockholmare febrilt försökte ta sig bort från området runt Drottninggatan.

Bilden, som togs två timmar efter det första larmet, blev en av många symboler för hur Stockholm slöt sig samman och människor hjälpte varandra på ett sätt som sällan skådats. Den har sedan fredagen setts av människor världen över och publicerats i otaliga medier.

Nu har polisen på bilden, som heter Jimmy, intervjuats av Svenska Dagbladet.

– Jag hjälpte en dam över vägen. Det är de andra, som läkaren, värdetransportören, väktarna från Åhlens, polis och räddningspersonal som var först på plats som är hjältarna. Många har offrat så mycket av sig själva, säger han till tidningen.

”Jag tänker så mycket på döda flickans föräldrar”

Till vardags arbetar han hos polisen i Södertälje söder om huvudstaden. Efter insatsen kring Stockholms innerstad känner Jimmy liksom många andra poliser att de hade gjort mer om de bara hade kunnat.

– Jag tänker så mycket på den döda flickans föräldrar. Hade jag kunnat så hade jag, eller vilken polis som helst, stått där och tagit honom när han stal lastbilen, säger han till Svenska Dagbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM