Mannen bakom attacken: Salman Abedi, 22

avAdam Westin, Gustaf Tronarp, Martin Mederyd Hårdh, Staffan Dickson

Foto: Med medgivande av The Guardian
Misstänkte terroristen Salman Abedi, 22, på en bild som givits till den brittiska tidningen The Guardian. Bilden är ett par år gammal, enligt tidningen, och tagen under en lektion i en moské i Manchester. Bilden publiceras med The Guardians medgivande.

Den misstänkta självmordsbombaren i Manchester har identifierats som Salman Abedi, 22. Under natten till onsdag släpptes den första bilden på honom.

Polisen undersöker övervakningsfilm som visar hur mannen kommer in i arenans foajé och detonerar ett föremål som tros ha förvarats i en väska, skriver The Guardian.

Polisen har slagit till mot Abedis hem i södra Manchester, där de bland annat beslagtog en bok om kemikalier.

Vid 18-tiden meddelade brittisk polis att mannen som tros ha utfört gårdagens självmordsattack heter Salman Abedi.

– Jag kan bekräfta att mannen som misstänks ha genomfört gårdagens monstruösa attack är 22-åriga Salman Abedi, sade polischefen Ian Hopkins vid en presskonferens.

Aftonbladet kan publicera en första bild på Salman Abedi, med den brittiska tidningen The Guardians medgivande. Enligt The Guardian är bilden ett par år gammal och tagen under en lektion i Didsbury-moskén i Manchester.

Abedi sitter i skräddarställning, iförd en ljus kamouflagejacka och läser koranen.

Ska ha fastnat på film

Mannen är inte formellt identifierad av rättsläkare ännu, därför vill polisen ännu inte gå närmare in på detaljer.

– Vår prioritet är att försöka fastställa huruvida han agerade ensam eller arbetade som del av ett större nätverk, säger polischefen Ian Hopkins.

The Guardian uppger att polisen har fångat den misstänkte självmordsbombaren på övervakningsfilm. Filmen visar hur mannen kommer in i arenabyggnaden i Manchester, att explosionen var avsiktlig och att föremålet som detonerade tros ha förvarats i en väska, skriver tidningen.

1 av 10 | Foto: SWNS
Polis griper en man i Chorlton, Manchester, misstänkt för inblandning i nattens terrordåd på Manchester Arena.

Skriven på adressen

Under dagen har polisen genomfört två tillslag i södra Manchester. Vid ett av dem, i Fallowfield, genomfördes en kontrollerad sprängning för att få tillgång till fastigheten.

Salman Abedi är skriven på adressen där tillslaget gjordes, skriver Independent och Buzzfeed News.

På bilder från tillslaget syns hur poliserna bär ut flera beslagtagna föremål, bland annat en bok med titeln ”Know your chemicals” (”Känn till dina kemikalier”).

Imam: ”Tittade på mig med hat”

Brittiska Independent har kartlagt Salman Abedis bakgrund. Han uppges ha fötts i Manchester år 1994, och har tre syskon. Föräldrarna flydde från Libyen och bodde i London innan de flyttade till Manchester, där de ska ha bott i minst tio år.

Grannar som The Guardian talat med är förvånade över att det är Salman Abedi som nu misstänks ha utfört självmordsattacken mot popstjärnan Ariana Grandes konsert i Manchester.

– Salman? Jag är förbluffad över detta. Han har alltid varit en så lugn pojke, säger grannen, som också har bakgrund i Libyen, till The Guardian.

Mohammed Saeed, imam i Didsbury-moskén, säger dock att Salman Abedi tittat på honom ”med hat” efter att Saeed i en predikan kritiserat IS och den islamistiska milisgruppen Ansar al-Sharia. Enligt Saeed höll 2 000 av moskéns medlemmar med honom i kritiken, medan en liten grupp vände sig mot honom.

– Efter den predikan visade Salman mig ett hatiskt ansiktsuttryck, säger Mohammed Saeed till The Guardian.

Didsbury-moskén har efter dådet skrivit stort på sin hemsida att de fördömer dådet.

Studerade företagsekonomi

Salman Abedi studerade tidigare företagsekonomi vid universitetet Salford i Manchester, skriver brittiska Metro. En källa till tidningen uppger att han började 2014 och sedan närvarade vid föreläsningar under kursens första två år innan han hoppade av. Om han fortsatt skulle han ha tagit examen i sommar.

Salman Abedi bodde inte i någon av universitetets studentbostäder och ska aldrig ha varit inblandad i några uppenbara problem under sin studietid.

Under tisdagen utrymdes Salford university efter uppgifter om ett misstänkt paket. Senare gav polisen besked om att universitetet kunde öppna igen.

Brodern uppges vara gripen

Vid 13-tiden på tisdagseftermiddagen, svensk tid, kom beskedet att polisen gripit en 23-årig man i området Chorlton i södra Manchester. Mannen misstänks för inblandning i dådet, men några närmare omständigheter kring vilken roll han spelat är inte kända.

Enligt säkerhetskällor har den misstänkte självmordsbombaren Salman Abedis bror gripits under dagen, skriver sajten Politico.

Salman Abedi var känd för brittiska myndigheter sedan tidigare, enligt källor till amerikanska CBS News.

På tisdagseftermiddagen tog terrororganisationen IS på sig attacken, via propagandaorganet al-Amaq.

IS uppger att bomben placerats ut på arenan i förväg, enligt flera internationella nyhetsbyråer.

ARTIKELN HANDLAR OM