Klarade sig undan skolattack – blev terrorattackens femte dödsoffer

NYHETER

Rektor Djeno Mahic och Kronans skola i Trollhättan sörjer igen.

Läraren Marie Kide blev offer i terrordådet på Drottninggatan.

”Det finns inga ord som kan beskriva den bestörtning som vi känt och känner. Att en person kan drabbas av, genom historiens två värsta händelser, av två terrorattacker i Sverige”, skriver skolans rektor i ett öppet brev på Facebook.

Marie Kide.

Det femte dödsoffret i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm, Marie Kide, var lärare på Kronans skola. 22 oktober 2015 var hon i skolans lokaler när Anton Lundin dödade tre personer med ett svärd – men Marie Kide klarade sig undan attacken.

Två år senare så befinner hon och en vännina sig på Drottninggatan när Rakhmat Akilov tar en lastbil och kör över de fotgängare som inte hinner kasta sig undan hans vansinnesfärd.

I fredags blev Marie Kide Akilovs femte dödsoffer.

Radikalisering som gemensam nämnare

Kronan skolans rektor Djeno Mahic ser radikalisering som samband mellan skolattacken och och terrorattacken.

”Det finns inga ord som kan beskriva den bestörtning som vi känt och känner. Att en person kan drabbas av, genom historiens två värsta händelser, av två terrorattacker i Sverige. Två terrorattacker med grunder i två olika ideologier med en gemensam nämnare: radikalisering.” skriver han i ett öppet brev i Facebook-gruppen #JagÄrHär.

– Det är samma typ av sorg som det var 2015. Alla som fallit offer för terror kan känna igen sig i den här sorgen. Terror har varken etnicitet eller nationalitet. De som utför de här sakerna blir radikaliserade på olika sätt, säger han, till SVT.

”Kämpa för det goda”

Djeno Mahic skriver att Marie Kide arbetat och motverkat de radikaliserande krafterna och uppmanar till fortsatt kamp för det goda.

”Vänner, vi skall fortsätta kampen för det goda! För det godas skull och för att hedra minnet av Marie!”

GRAFIK: Så gick dådet till

ARTIKELN HANDLAR OM