Därför vansinneskörde 38-åringen i Eskilstuna

NYHETER

Polisen misstänkte tidigt att vansinnesfärden i Eskilstuna var ett möjligt försök till terrordåd.

Nu visar det sig att det var en 38-årig missbrukare som satt bakom ratten – som behövde en flyttbil.

– När han såg lastbilen som var i gång såg han sin chans, säger en källa med insyn i utredningen.

1 av 7 | Foto: LASSE ALLARD
Polisens tekniker vid lastbilen.

I full fart rusade lastbilen fram på Rademachergatan i Eskilstuna i torsdags.

Enligt åklagaren tvingades minst två personer hoppa undan med fara för sina liv.

Dessutom törnade föraren in i tre bilar som skadades - varav en dyr Range Rover - och en grävmaskin höll på att välta omkull.

Tidigt efter händelsen refererade polisen till terrordådet på Drottninggatan och polis med förstärkningsvapen patrullerade Eskilstuna fram till att den nu aktuella mannen kunde gripas.

Tvingades hoppa undan

I dag häktades mannen av Eskilstuna tingsrätt misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, tillgrepp av fortskaffningsmedel och stöld - och enligt chefsåklagare Kristian Agneklev är alla misstankar om terrorism nu helt bortblåsta.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare i flera brottsärenden och har tvångsvårdats enligt lagen om vård av missbrukare.

– Det har funnits en hel del likgiltighet vad gäller andra personers liv. Men jag har inte fått intrycket att han försökt följa efter dem när de hoppat undan, säger chefsåklagare Kristian Agneklev, som uppger att bevisningen mot mannen är mycket god.

Enligt åklagaren förnekar den 38-årige mannen brott. Men vad den misstänkte föraren har för förklaring vill Kristian Agneklev inte säga något om - utöver att det handlar om "personliga saker" hos mannen, samt att han till stor del inte påstår sig minnas något av den aktuella morgonen.

Behövde flyttbil

Aftonbladets källor med insyn i utredningen uppger dock att mannen uppgett ett motiv till bilstölden som skedde på morgonen kort efter att han släppts från polisens arrest, där han suttit omhändertagen enligt lagen om berusade personer.

I förhör ska mannen ha berättat att han samma dag måste ut ur sitt tillfälliga boende och att han behövde en flyttbil.

– När han såg lastbilen som var i gång såg han sin chans, säger en källa.

ARTIKELN HANDLAR OM

Eskilstuna

Brott