Åkte över gränsen – tvingades avliva hunden

Foto: TT
En hund tvingades avlivas efter en resa över norsk-svenska gränsen. Hunden på bilden har inget med texten att göra.

avDennis Jörnmark Callstam

NYHETER

Efter en utflykt över norsk-svenska gränsen skulle en norsk medborgare hem igen.

Men i tullen tog det stopp – hunden som var med saknade dokumentation och fick därför avlivas.

– Har man varit i utlandet med en hund måste man ha dokumentationen i ordning, säger en talesperson för ansvarig myndighet till norska TV2.

Förra helgen gjorde en person från norra Norge en utflykt över gränsen, till Sverige. I bilen fanns även personens hund.

På väg hem till Norge stoppades ekipaget av tullen – och då visade det sig att hundägaren inte hade med sig sin fyrfotade kompis papper.

Tullens dom blev hård: alternativen som bjöds var karantän i 120 dagar till en kostnad motsvarande 36 000 svenska kronor – eller avlivning.

– Varifrån djuret kom kan vi inte veta, förutom att det kom till gränsen, säger Ole-Herman Tronerud, seniorrådgivare för den myndighet som bland annat ansvarar för tillsyn av djur, enligt norska TV2.

Bekräftar avlivningen

Han förklarar att hundägare måste ha med sig dokumentation kring sitt djur vid gränsövergångar – och att det inte går att se mellan fingrarna på.

Norska tullen bekräftar för TV2 att en hund avlivades förra helgen. Övriga frågor hänvisas till myndigheten med ansvar för djurtillsyn.

– Har man varit i utlandet med en hund måste man ha dokumentationen i ordning, konstaterar Tronerud.

”Tråkig händelse”

Enligt myndigheten finns i sådana här fall bara två alternativ. Antingen sätts hunden i karantän i 120 dagar på Gardemoens flygplats i Oslo. Det kostar 300 norska kronor om dagen, totalt drygt 36 000 svenska kronor för hela tidsperioden. En summa som dessutom skulle behövts betalas direkt på plats.

Ole-Herman Tronerud understryker att myndigheten gjorde vad de kände var möjligt, men att ägaren själv valde att avliva hunden.

Djurrättsorganisationen NOAH:s talesperson Siri Martinsen håller med om att lagar och regler har följts.

– Det är en tråkig händelse. Att ett ögonblick av obetänksamhet kan kosta en hund livet. Vi uppmanar djurägare att sätta sig in i regelverket, säger hon till TV2.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Norge