Fyra vakter måste hantera aggressiv Akilov på häktet

Rakhmat Akilovs veckor i häkte har varit kantade av incidenter.

Nyligen har Kriminalvården tagit beslut om att han måste hanteras av minst fyra vakter – varav minst en ska vara beväpnad.

Orsaken är att den misstänkte terroristen har visat "aggressiva tendenser".

I drygt en månad har Rakhmat Akilov, 39, suttit inlåst på Häktet Kronoberg i centrala Stockholm.

Som Aftonbladet rapporterat tidigare har Kriminalvården tvingats vidta flera åtgärder för att hantera den intagne uzbeken som erkänt terrordådet på Drottninggatan.

Akilov specialhanteras

Främst har det handlat om den sekundkontroll som Rakhmat Akilov står under på grund av risken för självmord.

Nu har Kriminalvården beslutat att minst fyra kriminalvårdare krävs vid all kontakt med 39-åringen i samband med att hans celldörr ska öppnas och när han rör sig utanför sitt rum.

När Rakhmat Akilov vallas utanför sin cell finns ”särskilda instruktioner” för hantering av honom som kriminalvårdarna måste följa, enligt beslutet.

Flera incidenter

Dessutom måste minst en av de närvarande kriminalvårdarna vara beväpnad med pepparsprej samt teleskopbatong.

Orsaken till beslutet är att Akilov under den gångna helgen uppvisat "aggressiva tendenser".

Aftonbladet har tidigare rapporterat att Rakhmat Akilov riskerar att enbart få äta ”fingermat” eftersom han ska ha brutit sönder en gaffel som skulle kunna användas som farligt föremål.

Efter att Kriminalvården gjort en inledande suicidscreening tog man också beslut om att den misstänkte terroristen måste kontrolleras varje sekund av vårdare som sitter bakom en glasruta som vetter in mot 39-åringens cell.

Gömde sig under täcke

För en vecka sedan hindrades sekundkontrollen av att Akilov gömde sig under ett särskilt så kallat suicidtäcke. Då tvingades Kriminalvården besluta om att byta ut specialtäcket mot ett vanligt täcke så att sekundkontrollen kunde fortsätta.

Rakhmat Akilov sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för terrordådet på Drottninggatan som tog fem personers liv. I förhör har 39-åringen erkänt dådet.

Publisert:

LÄS VIDARE