PRESENTERAS AV

Här är Nicklas, 27, sekunder från döden

”Märkte att fallskärmen inte vecklade ut sig”

NYHETER

Kranbilsföraren Nicklas Jansson, 27, blev ”Årets livräddare” efter att ha räddat en lastbilschaufför som blev hängande över en bro.

Nu har han själv varit sekunder från döden under ett fallskärmshopp.

– Det var riktigt nära ögat, säger han.

1 av 4 | Foto: Björn Lindahl, privat
Nicklas Jansson utsågs till Årets Livräddare 2016 efter att har räddat livet på en lastbilschaufför i en olycka.

Nicklas Jansson utsågs till Årets livräddare på Svenska Hjältar-galan 2016. Han hade lyckats rädda Bengt Elgander, 62, ur en brinnande lastbil – som dessutom hängde över kanten på en bro och var nära att rasa ner.

Hopp från 4 000 meter

Förutom alla hyllningar fick han också en resa till USA, som han och fästmön nyligen kom hem ifrån. Där ingick flera fallskärmshopp, som är Nicklas stora intresse. Han beskriver resan som ”kanon”. Förutom det sista hoppet.

– Då hände något jag aldrig varit med om. Det var kanske fem sekunder från att jag inte skulle suttit här och pratat nu, berättar han.

Det var i närheten av Las Vegas, Nevada, som Nicklas Jansson gjorde hoppet som höll på att sluta väldigt illa. Som vanligt hoppade han från 4 000 meters höjd.

– Jag fick en dålig öppning, även om en stor del av fallskärmen fälldes ut så tvinnade sig resten av den och linorna ihop sig och började rotera. Det går fort – ett varv i sekunden.

Bara 150 meter kvar

Nicklas, som föreläser om att behålla lugnet i stressade situationer, fokuserade på att lösa problemet. Han kopplade loss huvudskärmen och började fälla ut reserven i stället. Då hände det som inte får hända:

– Det är extremt osannolikt, men även den började rotera runt sig själv. Jag började jobba med att lösa problemet och såg vartefter att marken började bli stor, det var kanske 150 meter kvar. Då lyckades jag stoppa rotationen och fick ut en fullt fungerande fallskärm.

Hann du bli rädd?

– Nej, jag tänkte bara på att lösa problemet och sedan var jag kunde landa. Jag var över en öken med stora stenar, buskar och elledningar. Men det är klart att adrenalinpåslaget blev väldigt stort och pulsen var hög.

Nicklas landade rullande som han tränat på, över några buskar, och klarade sig fint. Efteråt kom tankarna på allvaret i händelsen.

– Jag fick en mycket olustig känsla, det kunde gått riktigt illa.

Mindre, snabbare fallskärm

Nicklas har hoppat fallskärm i sex år och gjort mer än 1 300 hopp, ensam och ihop med andra. Han poängterar att det som hände är extremt ovanligt.

– Som van hoppare köper man gärna en mindre fallskärm eftersom de går snabbare, det är som att byta ut sin vanliga bil mot en Ferrari. Men det medför också större risker just eftersom de är aggressivare och flyger fortare.

Han berättar att vid exempelvis tandemhoppning är riskerna för just detta väldigt mycket mindre eftersom det då är stora, lugna fallskärmar.

– Hade jag inte varit så väl förberedd hade jag inte överlevt. Men jag föreläser ju om stresshantering, att behålla lugnet till exempel vid trafikolyckor och handla enligt en ryggmärgsreflex. Det hade jag nytta av.

I övrigt blev USA-resan, som Nicklas gjorde med sin fästmö, mycket lyckad.

Vad han gjorde i Sverige när han kom hem? Hoppade fallskärm förstås.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Las Vegas