Marie Kide, 66, blev det femte dödsoffret för terrordådet

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Läraren Marie Kide, 66, från Trollhättan blev det femte dödsoffret i terrordådet på Drottninggatan.

Hon dog på fredagsmorgonen – efter att ha kämpat för sitt liv i tre veckor.

Familjen har gett Aftonbladet tillåtelse att publicera hennes namn och bild.

Marie Kide.
Marie Kide.

Läraren Marie Kide, 66, från Trollhättan blev det femte dödsoffret i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april.

På fredagsmorgonen meddelade polisen att en kvinna som vårdats på sjukhus i södra Sverige avlidit av sina skador.

Aftonbladet har varit i kontakt med Marie Kides familj, som gett sin tillåtelse att publicera namn och bild på henne.

I nuläget avböjer familjen att kommentera dödsfallet ytterligare.

På skolan Kronan i Trollhättan där Marie arbetade höll man en minnesstund under fredagsförmiddagen.

– Vi har vetat under en tid att det varit väldigt illa för en av våra medarbetare men det är naturligtvis jättetragiskt. Vi tänker på familjen och de närmaste medarbetarna, säger Peter Asp, informationschef i Trollhättans stad till Aftonbladet.

”Spred värme och kärlek”

Marie var även partipolitiskt aktiv för Miljöpartiet i Trollhättan.

På fredagsmorgonen skrev hennes partikamrater om sorgen i ett pressmeddelande:

”Det är med stor sorg som vi har tagit emot beskedet att vår älskade kamrat Marie Kide har gått bort efter att ha skadats mycket allvarligt under terrorattacken i Stockholm den 7 april”. Marie lämnar ett stort tomrum efter sig, hon var en kvinna med stort hjärta och civilkurage”.

”Marie, som var Miljöpartiets ledamot i Trollhättans Utbildningsnämnd, ställde alltid upp för barnen, och för de utsatta i samhället. Hon spred värme och kärlek omkring sig och det var ett privilegium att arbeta ihop med henne. Vi saknar henne djupt. Våra tankar är med Maries familj i denna svåra stund”.

Statsministern visar sin sorg

Även Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin har skickat sina tankar till Maries familj, anhöriga, kollegor och elever.

”Jag träffade Marie senast när jag besökte hennes skola i Trollhättan. Det var så tydligt att hon var en lärare som fick och gav eleverna respekt, trodde på dem och gav dem kraft att tro på sig själva. Nu har hon ryckts ifrån sina elever, nära och partikamraterna lokalt i Trollhättan. Våra tankar är med dem i dag. Det är människor som Marie som på riktigt bygger Sverige. Hon är saknad”, skriver Gustav Fridolin i ett uttalande på partiets hemsida.

”Våra tankar är med familjen, anhöriga och Maries kollegor och elever som nu mist en stark positiv kraft i skolan. Hon lämnar ett stort tomrum efter sig”, skriver Isabella Lövin.

Också statsminister Stefan Löfven visade sin sorg på fredagen:

"Det är med sorg jag tagit emot beskedet att ytterligare en person avlidit efter terrorattacken i Stockholm den 7 april. Jag tänker på de anhöriga och sörjer med dem, säger han till TT.

GRAFIK: Så gick dådet till

Publicerad:

LÄS VIDARE