Pence sägs förberedas inför Trump-avgång

avNivette Dawod

NYHETER

Donald Trump har jagats av skandaler under hela sin presidentperiod.

Nu viskas det allt mer bland politiker i Washington om mannen som kan ta över: vicepresidenten Mike Pence.

– Att ha Pence som reserv är en av få saker som lugnar republikaners nerver just nu, säger historikern Douglas Brinkley till Politico.

1 av 2 | Foto: POOL / TT NYHETSBYRÅN

Skandalerna avlöser varandra för USA:s nya president Donald Trump. Förra veckan beskrevs som en av hans värsta.

Det är framförallt händelser under maj, som när Trump sparkade FBI-chefen James Comey, och avslöjandet om att presidenten ska ha läckt underrättelseinformation till Ryssland, som fått topprepublikaner att på allvar fundera över framtiden.

Uttalanden om riksrätt och att Trump kan ha försökt hindra rättvisans gång får många att spekulera i om vicepresidenten Mike Pence gör sig redo för att ta över - om Trumps jobb som president är hotat.

– Om det som rapporterats är sant, så övar antagligen Pence (inför rollen som president, reds anm), säger en anonym kongressrepublikan till tidningen Politico.

”Lite mindre drama”

Flera republikaner har tröttnat på att dramat aldrig tycks ta slut. Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, vädjade nyligen i en intervju med Bloomberg Politics om att politikerna behöver lugn och ro.

– Jag tror att vi skulle klara oss med lite mindre drama från Vita huset så att vi återigen kan fokusera på vår agenda. Det skulle hjälpa om vår president tillbringade mer tid på saker vi försöker få igenom och mindre tid på andra saker, sa McConnell och syftade på bland annat skattereformen och hälsoreformen.

Andra har varit mer raka i sina uttalanden. En anonym anställd i Vita huset som Daily Beast intervjuat har sagt:

– Jag kan inte se hur Trump inte är ”completely fucked.”

”Behöver inte honom”

Mike Pence har under sin tid som vicepresident gjort det till sin uppgift att inte under några omständigheter stjäla föreställningen från presidenten, skriver Politico. Men en del topprepublikaner säger nu rakt ut att han måste ställa upp för landet om president Trump misslyckas.

”President Trump behöver ett ingripande. Händer inte det, måste han avgå. Republikaner som per automatik försvarar hans självförvållade skador behöver inte honom när Mike Pence finns i kulisserna”, skriver den konservativa tyckaren Erick Erickson.

Pence beskrivs som omtyckt i partiet, hans politiska drag är lätta att förutspå och framförallt - han är en odramatisk person.

Kallas till Ovala rummet

Han tycks också ha blivit en av Trumps närmaste rådgivare, trots att de två ofta var oense i sakfrågor innan de blev ett team genom Trumps utnämning av Pence. Politico skriver att Pence ofta får avbryta åtaganden för att han kallats till Ovala rummet för möten med sin chef.

Douglas Brinkley, historiker på Rice University, konstaterar att Pence antagligen är den som lugnar oroliga republikaners nerver just nu.

– Han säger inget som förolämpar, han använder inte Twitter, och han går i kyrkan varje söndag.

För demokrater och vänstertyckare tycks tanken om Pence som president vara än värre än Trump, åtminstone om man får tro vänstertidningen In these times som spekulerar i att det skulle kunna stärka republikaner om Trump fick sparken:

”Robotaktige Pence, skulle - trots sina extrema högeråsikter - paketeras som en trösterik återgång till det normala. Lättnaden att inte längre ha en egoistisk galning vid rodret skulle ge Pence en lång och generös smekmånad hos folk. Republikaner kan påstå att Trump ’aldrig var en av dem’ och närma sig 2020-kampanjen med presidentskapet i ryggen och utan Trumps skuldbörda.”

Pences korta period som vicepresident har dock inte varit helt och hållet fläckfri.

Stormade ut

Under ett välkomsttal på Notre Dame-universitetet i hemdelstaten Indiana i helgen stormade en stor grupp studenter ut när han höll ett välkomsttal. Anledningen till protestaktionen var att studenterna inte delar Pences syn på HBTQ-personer och minoritetsgrupper.

Pence har som guvernör i Indiana undertecknat en kontroversiell lag som många oroade sig för kunde ge människor rätten att slippa betjäna HBTQ-personer på grund av sin religiösa uppfattning.

Liknande protestaktioner har skett förut mot Pence. När han kort efter valdagen förra året besökte den populära Broadwaymusikalen Hamilton i New York ställde sig skådespelarna på scenen och talade direkt till Pence om oron de kände inför Trumps nya regering.

Pence hanterade det hela med ro. Men hans chef, Donald Trump, rasade mot vad han kallade ”trakasserier” och krävde att skådespelarna skulle be om ursäkt.

Den skådespelare som läste upp uttalandet svarade Trump på ett vis som kanske framförallt tydliggjorde skillnaderna mellan Trump och hans vicepresident: ”Konversation är inte trakasserier, sir. Och jag uppskattar att Mike Pence stannade och lyssnade på oss”, skrev skådespelaren på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM