Så ställer folk upp – efter explosionen i Manchester

avPetter J Larsson, Jonna Claesson

Direkt efter explosionen i Manchester började invånare mobilisera sig för att hjälpa traumatiserade, skadade och strandsatta i centrum.

Hashtagen #roomformanchester inrättades, hotell öppnade upp, taxibilar körde gratis och frivilliga har tagit hand om barn som saknat anhöriga på plats.

– Jag twittrade ut att vår lägenhet står till förfogande om någon skulle behöva det och det blev genast retweetar över 800 gånger, säger Nick Speakman till Aftonbladet.

1 av 6

Så många som 21 000 människor - varav många var barn och ungdomar - var på Ariana Grande-konserten när det exploderade på Manchester Arena. Trafiken runt stationen Victoria stängdes av och förväntades förbli avstängd hela tisdag, vilket lämnade många människor strandsatta i centrum. Snabbt började invånare i staden organisera sig för att hjälpa varandra i säkerhet.

”Trodde inte det var sant”

Nick Speakman, 24, bor granne med Manchester Arena och trodde först att det åskade när han hörde en hög knall sent på måndagskvällen.

– Men jag tittade ut och det var helt klart, så jag kollade Twitter och såg vad som hänt. Först trodde jag inte att det var sant, sen såg jag det i media över hela världen, säger han till Aftonbladet.

När tusentals konsertbesökare flydde arenan i panik började hashtaggen #HomesForManchester trenda i sociala medier, där Manchesterbor erbjöd strandsatta deras hem. 

– Jag twittrade ut att vår lägenhet står till förfogande om någon skulle behöva det och det blev genast retweetar över 800 gånger. Det visar hur vi i Manchester alltid står upp för varandra och kommer att ta oss igenom det här, säger Nick.

Foto: Peter van den Berg.
Marks and Spencer-butiken håller fortsatt stängt på tisdagen.

Han tror att stödet beror på att de flesta i staden på något sätt känner någon som var på konserten.

– Min rumskamrats kusin var där och tack och lov så var hon oskadd. Men det är läskigt att se på Facebook och Twitter, hur Manchesterborna oroas och sörjer sina nära och kära, säger han.

– Staden har en härlig känsla av samhörighet så detta påverkar alla, men Manchester är starkt, vi kommer att stå upp tillsammans.

Inte nog med det hotell öppnade upp och taxibilar körde gratis.

Efterlystes på sociala medier

Många har även använt sig av sociala medier för att hitta sina anhöriga som saknades i efterdyningarna av explosionen. Nu sprids flera berättelser om hur deras efterlysningar på sociala medier under hashtagen #missingmanchester har hjälpt människor att återförenas. Och här finns samlade nummer för de som fortfarande saknar nära och kära.

Strömmar av bloddonatorer

Flera av de skadade vårdas på Manchesters Kungliga Sjukhus. Här strömmar även bloddonatorerna in för att ge sitt bidrag till de drabbade.

– Vi har haft en enorm rusning hit hela morgonen. Det är helt överfullt därinne så just nu tar vi bara in donatorer med ovanliga blodgrupper. De andra får komma tillbaka senare eller en annan dag, säger David som jobbar på blodcentralen.

– Det är fantastiskt hur folk här ställer upp för varandra och det visar hur en stor grupp bra människor alltid kommer att vara starkare än en liten grupp onda.

”Kan vara du eller någon nära”

Två av hjältarna är 22-åringarna Molly Blake och Leah Adams, som fått en ny tid för att lämna blod senare under dagen.

– Deras system har kraschat efter att så många kommit för att ge blod, säger Molly när de kommer ut från blodcentralen på tisdagsmorgonen.

– Terroristattacker sker så ofta nu att det känns som att det snart kommer att vara du eller någon nära dig som påverkas. Och då vill man gärna dra sitt strå till stacken medan man kan så att folk inte dör i onödan.

Foto: Peter van den berg.
Leah Adams (till vänster) och Molly Blake.

De känner folk som jobbar på Manchester Arena, men ingen som skadats i attacken.

– Vi vill bara göra det vi kan för att hjälpa till. Jag kände inte någon personligen som drabbade, men det är ändå så nära oss, säger Leah.

ARTIKELN HANDLAR OM