Margot Wallström utsatt för rysk Twitter-kampanj

Utrikesminister Margot Wallström (S) träffar snart den ryske utrikesministern i Moskva.

Inför besöket har falska uttalanden spridits från ryska Twitter-konton – som tvingat svenska ambassaden att slå larm.

– Det är ett problem med desinformation och det sprids tyvärr ganska mycket felaktigheter om Sverige, säger Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin.

Margot Wallström ska den 21 februari träffa sin ryske motpart Sergej Lavrov i Moskva.

Men besöket föregås av en kampanj på Twitter där falska uttalanden från den svenska utrikesministern spritts på nätet.

Tiotusentals följare

I en rapport från Sveriges ambassad i Moskva slår ambassadören Peter Ericson larm till flera avdelningar på Utrikesdepartementet i Stockholm.

"Falskt uttalande av utrikesministern sprids bland ryskspråkiga på Twitter", står det i rapporten som är undertecknad av ambassadören.

Det falska citatet lyder enligt ambassadens översättning: "Vardag i den civiliserade världen: Sveriges utrikesminister föreslår kastrering av alla vita män".

Till citatet har avsändaren bifogat en engelskspråkig text där citatet uppges komma från en frågestund vid Lunds universitet.

Enligt rapporten från svenska ambassaden i Moskva har "twitterkampanjen" fått "åtminstone ett hundratal retweets". Kontot som nämns i rapporten har närmare 30 000 följare.

”Vill sätta negativ bild”

Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin uppger att kampanjen är den senaste i raden av flera liknande fall.

– Det är ett problem med desinformation och det sprids tyvärr ganska mycket felaktigheter om Sverige och svenska politiker. I vissa fall är det mer oskyldig trollverksamhet men i vissa fall är det frågan om ren desinformation där man förvrider och vill sätta en negativ bild av Sverige. Det är naturligtvis allvarligt, säger han.

I det aktuella fallet gick Sveriges ambassad i Moskva ut med en varning på Twitter: "Varning: Fejk!", skriver ambassaden. Enligt Pezhman Fivrin har utlandsmyndigheterna fått särskilda förhållningsorder från regeringen om att just gå ut och bemöta desinformation.

– För att kunna bemöta det här har vi gått ut med riktlinjer till våra utlandsmyndigheter om hur man ska jobba mot detta i tider när det är en sådan omfattning, säger Margot Wallströms pressekreterare.

”Lortigt beteende”

Tidigare har bland andra försvarsminister Peter Hultqvist (S) varit mål för desinformationskampanjer med rysk avsändare. I försvarsministerns fall spreds ett förfalskat brev på nätet som såg ut att komma från regeringskansliet och var försett med Peter Hultqvists underskrift. I det falska brevet påstods försvarsministern falskeligen vilja sälja vapen, svenska Archer-pjäser, till Ukraina.

I en intervju med Aftonbladet pekade försvarsministern direkt ut avsändare i Ryssland som upphovsmakare till förfalskningen och uppgav att "brevet spårats till S:t Petersburg".

– Det är ett lortigt sätt att bete sig, sa Peter Hultqvist.

Publisert: