Utredarna tycks veta vad de sysslar med

NYHETER

Att den unge mannen erkänner mordet i Arboga är ett genombrott i utredningen.

Därmed ökar också trycket på kvinnan som tros vara inblandad i mordet på sin pappa.

Foto: TT

I månader har det varit tyst i pressen om utredningen om mordet på en äldre man och mordförsöket på dennes hustru i en sommarstuga utanför Arboga förra sommaren.

Terrordåd har begåtts, Trump blivit president och Zlatan gjort nya mål: den rastlösa journalistiken har jagat vidare.

I lugn och ro har åklagare och utredare kunnat arbeta vidare med den udda mordutredning. I förhör efter förhör ha de två häktade, en 42-årig kvinna och hennes 18-årige pojkvän, pressats.

Till slut orkade inte ynglingen stå emot. För en tid sedan erkände han att det var han som dödade kvinnans pappa och allvarligt skadade hennes mamma.

Stort steg framåt

Utredningen har därmed tagit ett stort steg framåt. Graverande indicier finns förvisso redan sedan tidigare, annars hade inte en domstol gått med på att hålla honom häktad i nästan ett halvår, men erkännandet är en viktig pusselbit.

Ännu vet vi inte om han pekar ut sin partner som medskyldig eller ej, men om hon nu är inblandad i brotten så kommer han sannolikt förr eller senare berätta hur det ligger till.

Det är tillräckligt svårt för en rutinerad kriminell att sitta inlåst i en cell och i pressande förhör i månad efter månad hålla tyst. För en ung person som saknar erfarenhet av häkte är det ännu svårare.

Erkännandet innebär också att trycket ökar på kvinnan, vare sig han anger henne eller inte. Att hennes pojkvän skulle ha genomfört brotten utan hennes vetskap är i och för sig möjligt, men inte troligt.

Kvinnan är dessutom misstänkt för att ha mördat sin förre make, som sommaren 2015 hittades drunknad.

Vet vad de sysslar med

Något säger mig att åklagaren kommer att få det betydligt svårare att leda det påstådda brottet i bevis än mordet på pappan.

Det har varit många turer i detta ärende. De misstänkta har gripits och släppts och gripits igen. Något som ”experter” utan insyn i tv och tidningar gjort ett stort nummer av i sina sågningar av polis och åklagare.

Det tycks som att utredarna faktiskt vet vad de sysslar med i detta fall.

ARTIKELN HANDLAR OM