Hustrumisshandel ska bli lagligt i Ryssland

Av: Helena Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Politikern Jelena Mizulina ligger bakom den nya lagen.
Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT
Politikern Jelena Mizulina ligger bakom den nya lagen.

I dag röstade den ryska duman rösta igenom ett förslag som ska avkriminalisera våld i hemmet.

358 ledamöter röstade ja och två röstade nej.

Misshandeln ska istället registeras som ett administrativt brott.

– Vi kvinnor blir inte förödmjukade av att en man slår oss, säger den ryska ledamoten som står bakom förslaget rapporterar Sveriges Radio i dag.

Den som slår sin hustru, eller ett barn, kommer att få böta ungefär lika mycket som den som kört för fort, eller dömas till upp till 15 dagars fängelse.

Men bara under förutsättning att kvinnan inte bryter något ben eller får skador som kräver vård – det våldet förblir brottsligt, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Lagen kommer att ändras från misshandel till ett ”administrativt brott”, skriver The Moscow Times.

”Otänkbart att såra en man”

Det väntas bli resultatet av den avkriminalisering av våld i hemmet som idag röstades igenom i det ryska parlamentet, duman enligt Dagens Nyheter.

– Vi kvinnor är svaga och att respektera familjens överhuvud, mannen, är obligatoriskt. Därför blir vi kvinnor inte förödmjukade om en man slår sin hustru, det sårar oss inte. Men att såra mannen – det är otänkbart, sa parlamentsledamoten Jelena Mizulina i samband med att hon initierade förändringen av lagen om familjevåld, rapporterar Sveriges Radio.

”Putin gör Ryssland mer auktoritärt”

Birgitta Olsson, Liberalernas utrikespolitisk talesperson, har reagerat på nyheten.

– Jag kokar av feministisk vrede. Jag har varit i kontakt med ryska kvinnorättsgrupper och de är jätteoroade. De jobbar redan i en brant uppförsbacke, säger Birgitta Olsson till Aftonbladet.

– Förslaget är något mycket större än bara det här. Ryssland har ju också visat på ett minskat presstöd, och även de grundläggande mänskliga rättigheterna i stort. Putin vrider Ryssland mot en auktoritär riktning, säger Birgitta Olsson.

36 000 kvinnor misshandlas varje dag

Kvinnorättsadvokaten Marie Davtsjan trodde innan omröstningen att lagen med stor sannolikhet kommer att bli verklighet. Det skulle innebära att den redan svåra situationen för ryska kvinnor blir ännu värre.

– I Ryssland finns ingen riktig lag mot misshandel i hemmet, så som ni föredömligt har i Sverige, säger Marie Davtsjan.

Enligt ryska myndigheter rapporteras bara 40 procent av alla våldsbrott utförda inom hemmet. Samma myndigheter har rapporterat att cirka 36 000 kvinnor slås av sina män varje dag, skriver the Moscow Times.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN