Fredrik Lundberg misstänks för mutbrott

NYHETER

Finansmannen Fredrik Lundberg har delgivits misstanke om mutbrott.

Misstankarna gäller flera jakter som arrangerats av skogsbolaget Holmen – där styrelseordföranden Lundberg har varit jaktvärd.

Både Lundberg och Holmen anser att de följt alla regler, meddelar koncernen i ett pressmeddelande.

Foto: Jonas Ekströmer / TT
Fredrik Lundberg

Skogsbolaget Holmen bjuder in till jakt flera gånger per år och då har Fredrik Lundberg i egenskap av styrelseordförande varit värd. Det har skett regelbundet sedan han tillträdde för 22 år sedan, meddelar Holmen i pressmeddelandet.

Men sedan 2015 har en förundersökning om mutbrott pågått – avseende jakterna – och under torsdagen förhördes Lundberg. Han har delgivits skälig misstanke om givande av muta.

Holmen: Vi samarbetar

”Holmen anser att varken bolaget eller Fredrik Lundberg har överträtt gällande regler. Holmen har tillhandahållit efterfrågad information till förundersökningen och fortsätter att samarbeta med åklagaren”, skriver koncernen i ett pressmeddelande.

På jakterna har Holmens personal medverkat, men också personer ur koncernens nätverk, som de själva uttrycker det. Vid alla tillfällen har sällskapen jagat i Norrköpingstrakten.

”Holmen är en av Sveriges största skogsägare och jakt är en viktig del av skogsvården för att begränsa betesskadorna. Jakt i samband med representation är ett naturligt inslag och en sedvana i skogsbolag”, skriver Holmen.

En av Finanssveriges mäktigaste

Miljardären Fredrik Lundberg är en av Sveriges mäktigaste affärsmän i sin position som styrelseordförande för investmentbolaget Industrivärden. Han har därigenom intressen i Handelsbanken, Sandvik, SCA, Skanska, SSAB, Ericsson, Ica-gruppen och Volvo – och han har vid flera tillfällen rankats bland de tio rikaste personerna i landet.