Snart dags för äldre att isolera sig

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2020-03-16

Att isolera alla personer över 70 år är svårt i Sverige – men inte i Storbritannien.

Inom kort kommer Folkhälsomyndigheten att rekommendera alla äldre att isolera sig så mycket som möjligt.

I Storbritannien finns planer på att tvångsisolera alla personer över 70 år – i flera månader. På så sätt hoppas man kunna undvika en tredjedel av alla dödsfall. I Sverige finns inga sådana planer.

– Rent praktiskt är det vad vi redan sagt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Enligt den brittiska regeringen kommer ett sådant besked "snart". Tanken är alltså att alla personer över 70 år ska försättas i hemkarantän. De får ta emot mat och besök av anhöriga, förutsatt att de anhöriga är symtomfria och att de håller ett avstånd på minst två meter mellan sig själva och sina anhöriga under hela besöket.

Isoleringen kan komma att vara i tolv veckor eller längre. Det anses dock för tidigt att gå ut med sådana åtgärder redan nu. I så fall kommer människor inte att orka, räknar de brittiska experterna med. På så sätt hoppas man att cirka en tredjedel av alla dödsfall kan komma att undvikas, samtidigt som sjukvården inte kollapsar.

– Nja, det britterna säger är att de kan hamna i ett sådant läge, om kurvan går brant uppåt, då det kan bli aktuellt. I praktiken är det vad vi säger redan nu, att man inte ska besöka sina äldre i onödan. De signalerna har redan gått ut, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

"Äger inte frågan"

TT: Men det är ju inte alls lika tydligt. Hittills är det ju mer allmänna råd ni har kommit med, eller?

– Hur kan det ha undgått någon att vi ska skydda våra äldre?

TT: Men inte ens alla äldreboenden har ju fattat. Det tog lång tid innan Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) reagerade, så hur tror du enskilda äldre ska fatta vad som gäller? I affärerna är det ju fullt av gamlingar som handlar mat.

– Vi har inte den möjligheten. Vi äger inte frågan. Möjligen regeringen, eller Socialstyrelsen. I Sverige har vi också det lokala självstyret, som man inte har i Storbritannien, så det är nog upp till kommunerna att fatta sådana beslut.

Inom kort

TT: Men det skulle ju kommunerna aldrig göra på eget bevåg, och regeringen skulle ju aldrig göra det om inte ni tycker det är en bra idé. Det måste ju komma från er. Dessutom är ju britterna extremt tydliga och definierar äldre som alla över 70 och att regeringen kommer att meddela när det är "dags". I Sverige är det ju mer luddigt. Alla pratar om "äldre", men vad menas och vad ska de göra?

– Det kan du ha en poäng i och det väl något jag får ta med mig internt.

TT: Och alla äldre som inte har en anhörig som kan handla mat åt dem? Vad ska de göra? Det måste ju finnas en beredskap.

– Det är kommunernas ansvar.

TT: Och när är det "dags"? Av förklarliga skäl vet ju vare sig de äldre eller ens regeringen var på viruskurvan vi ligger. Det är ju ni som sitter på den kunskapen.

– Det är lite svårt att säga just nu, men snart. Vi måste räkna lite mer, men vi kommer att komma med ett sådant besked inom kort.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen