Nya fall av smittade – totalt 137 i Sverige

Av:  TT

Fler arbetsplatser varnar för coronaviruset sars-cov-2, här Maria sjukhus på Södermalm i Stockholm.
Fler arbetsplatser varnar för coronaviruset sars-cov-2, här Maria sjukhus på Södermalm i Stockholm.

Ytterligare 21 personer i Stockholms län har smittats av coronaviruset. Totalt bekräftades 43 nya fall under fredagen, vilket gör att sammanlagt 137 personer i Sverige har smittats.

Merparten kan spåras till Italien.

Under fredagen konstaterades 21 nya fall i Stockholm, den region där klart flest smittats.

– Fallen följer de mönster vi sett tidigare i veckan. De är kopplade till resor i norra Italien. Enstaka fall är kopplade till Iran. Några fall är anhöriga som smittats av tidigare bekräftade fall, säger biträdande smittskyddsläkare Maria Rotzén till TT.

Regionen är beredd på fler fall.

– Vi smittspårar aktivt kring de här personerna för att minska smittspridningen, säger Maria Rotzén.

Totalt har 80 personer bekräftats smittade i Stockholm.

– Vi ser ingen smittspridning i samhället. Det är vi väldigt glada över, säger Rotzén.

Nya fall i Jönköping

På fredagen kom också uppgiften om fem nya fall i Jönköping. Det handlar om tre personer som rest i norra Italien och två personer som har haft närkontakt med en person som tidigare bekräftats smittad.

"Alla hålls nu isolerade i sina hem. Alla har så lindriga symtom att de inte behöver sjukhusvård, men kommer att hålla kontakt med infektionskliniken fortlöpande", säger smittskyddsläkare Malin Bengnér i ett pressmeddelande.

Totalt är åtta personer i Jönköpings län bekräftat smittade.

Dessutom har ytterligare åtta fall av viruset konstaterats i Värmland. Det finns 13 fall i länet, varav 11 har koppling till en bussresa i norra Italien. De övriga fallen har också koppling till utlandsresor, enligt ett pressmeddelande.

Har rest till Italien

I Uppsala län bekräftades ett fall under fredagen. Det gäller en anhörig till ett av de tidigare fallen, där en person smittats vid resa till norra Italien. Även i Gävleborg har en person bekräftats smittad, efter en resa till Italien. Under det senaste dygnet har även fem nya fall av coronaviruset konstaterats i Skåne och två nya i Västra Götaland.

"Det är personer som har rest i Italien och Iran. Att vi upptäcker fler fall är väntat. Nu fokuserar vi på den fortsatta smittspårningen", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg på Smittskydd Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Totalt har alltså 43 nya fall bekräftats under fredagen, vilket gör att sammanlagt 137 personer i Sverige smittats.

"Testar väldigt mycket"

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är inte förvånad över att antalet bekräftat smittade stiger.

– Vi har väldigt hög uppmärksamhet i vården. Vi testar väldigt mycket, säger han till TT.

Han ser ökningen av antalet smittade som ett kvitto på att systemet fungerar, och anser att strategin med att i största möjliga mån hålla misstänkta fall kvar hemma är den riktiga för att slippa spridning inom sjukvården.

– Det tror jag är en av de viktigaste grejerna som vi har gjort.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE