200 KTH-studenter festade i tält: ”Inte problematiskt”

Uppdaterad 2020-08-26 | Publicerad 2020-08-25

KTH tillät 74 insparksfester i sina egna lokaler – med en maxgräns på 50 personer.

I en av studentföreningarnas partytält har omkring 200 studenter festat samtidigt.

– Jag tycker att det låter som vilken restaurang som helst där sällskap sitter vid sina bord, säger Fredrik Sidoli, gruppchef fastighetsavdelningen på KTH.

Inför höstterminen insparksfestar tusentals studenter vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. KTH har godkänt 74 ansökningar om sammankomster i dess lokaler. Villkoret är att max 50 personer får delta vid varje enskild fest där alkoholservering bedrivs, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Samtidigt har en studentförening ställt upp ett partytält där flera hundra studenter festat tillsammans vid universitetsområdet.

I ett mejl till Aftonbladet skriver kårordförande Charley Jönsson, studentkårens mottagningssamordnare Johan Hamredahl samt föreningens mottagningsansvarige David Rothman, att man inte behövt söka tillstånd av KTH då det inte är dess mark, men att lärosätet varit inkopplat i processen.

– De har varit medvetna om alla planerade aktiviteter som hålls där. Man har även diskuterat med KTH:s väktare kring vilket stöd studenterna kan få vid aktiviteter som hålls där.

Omkring 200 studenter festade i ett partytält.

Ni skriver på er hemsida att all studentmottagning kommer att följa rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Ett av dess råd är att undvika stora fester, och detta har ju uppenbarligen inte följts av er i det här tältet?

– Folkhälsomyndigheten har kunskap om alla aktiviteter med alkoholservering som hålls i tältet. Om dessa aktiviteter inte hade följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer så utgår vi från att de inte hade blivit godkända, skriver de i mejlet.

När Aftonbladets team var på plats vid tältet vid flera tidpunkter befann sig omkring 200 personer i tältet som hade en och samma in- och utgång.

– Vi arbetar kontinuerligt utefter de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har kring servering av mat och dryck i restauranger och krogar. Detta inkluderar bland annat avstånd mellan bordssällskap och sittande förtäring, något som vi har efterlevt. Vi har även alltid personal på plats som genomfört Stockholm stads utbildning för ansvarsfull alkoholservering, för att kunna garantera att servering sker på ett tryggt, säkert och lagligt sätt, skriver de.

”Jag tycker det låter som vilken restaurang som helst”, svarar studentkårens mottagningssamordnare.

”Som vilken restaurang som helst”

Fredrik Sidoli är gruppchef vid fastighetsavdelningen på KTH och uppger att de inte fått några indikationer på att det varit någon trängsel och inte heller haft några farhågor kring det. Han bekymras inte över att fyra gånger så många personer som godkänts i universitetets egna lokaler, festat i ett tält.

– Jag tycker att det låter som vilken restaurang som helst där sällskap sitter vid sina bord och sedan ser man till att hålla avstånd mellan borden. Det är de riktlinjer som gäller för restauranger och serveringsställen.

Du tycker inte att det är problematiskt?

Så som jag har fått verksamheten presenterad för mig har de haft en plan där de följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så jag tycker inte att det är problematiskt.

KTH tillät 74 insparksfester i sina lokaler.

PODD Psykologen om corona

Vi pratar med författaren och psykologen Anna Bennich.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen