Så ska antalet elsparkcyklar minska i Köpenhamn

avAftonbladet

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 27-årig man från Helsingborg omkom nyligen efter att hans elsparkcykel kolliderat med en bil.

Nu överväger Köpenhamn att införa en rad restriktioner – så som färre elcyklar och krav på att de placeras i särskilda ställ.

Enligt en undersökning gjord på uppdrag av försäkringsbolaget If är närmare en av tre skåningar negativt inställda till elcyklar.

Och i Köpenhamn har nu cyklister börjat höja sina röster mot att elsparkcyklarna parkeras överallt – samtidigt som det finns regler för hur vanliga cyklar ska parkeras.

I dag måste hyrbolagen i Köpenhamn ha kommunens tillstånd för att få placera ut hyrcyklar men nu kan ännu skarpare regler vara på gång, rapporterar Sydsvenskan.

Nästa vecka väntas kommunfullmäktige i Köpenhamn ta ställning till flera förslag som begränsar antalet elcyklar i de centrala delarna av huvudstaden.

Ett av förslagen innebär att elcyklarna parkeras i förutbestämda områden, i annat fall fortsätter hyravgiften att ticka. Dessutom kan antalet komma att begränsas till max 200 i Köpenhamns "indre by", det vill säga i kvarteren kring Ströget, Christianshavn, Middelalderbyen och Slotsholmen.

– Precis hur detta ska gå till överlåter vi till uthyrarna att avgöra. De ska beskriva hur de tekniskt vill lösa detta. Vi tittar på det för att avgöra vilket bolag som bäst kan göra troligt att de kan rätta sig efter våra regler, säger Mikkel Halbye Mindegaard, enhetschef på miljöförvaltningen i Köpenhamn, till Danmarks Radio.

ARTIKELN HANDLAR OM

Köpenhamn

Trafik

Skåne

Elcykel