Kommunen belönar nyktra studenter

avClaes Olsson

1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyktra studenter kan vinna 5 000 kronor. Arkivbild.

För att få studentfirare att avstå alkohol testar Falkenberg kommun ett nytt grepp. Nyktra studenter får nämligen chansen att vinna flera tusen kronor.

Falkenbergs kommun, räddningstjänsten Väst och polisen har gått samman för att få ungdomar att hålla sig nyktra under studentveckan. Elever som deltar i aktiviteterna som arrangeras vid gymnasieskolan, och samtidigt avstår från alkohol, tävlar om tusentals kronor.

– Bland de elever som varit nyktra lottas 5 000 kronor ut per kväll. Nykterhetstävlingen genomförs av UngFbg i anslutning till elevernas aktiviteter. Vinnarna får en check i klassrummet på avslutningsdagen och som sedan löses in på kommunens Kontaktcenter veckan därpå, säger Roy Jörgensen, rektor på enhet 5 på Falkenbergs gymnasieskola, i ett pressmeddelande.

Hoppas på lugnande effekt

Totalt ska 15 000 kronor delas ut. Studentfirandet drar igång nästa vecka, och nykterhetstävlingen välkomnas av polisen.

– Vi hoppas att detta har en lugnande effekt på festandet. Polisen har varit tydlig med att de kommer att ingripa vid behov och bötfälla de som dricker alkohol i stadens centrum. Femhundra kronor är bötesbeloppet för en ordningsbot, säger Sofia Malmsten från Falkenbergspolisen i pressmeddelandet.

ARTIKELN HANDLAR OM