Trump träffar Erdogan i Vita huset

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

In i det sista har det varit osäkert om mötet blir av.

Men på onsdagskvällen bekräftade Donald Trump på Twitter att han ska träffa Turkiets president Erdogan nästa vecka.

Mötet sker i Vita huset den 13 november, skriver Trump på Twitter.

Han uppger också att de två ledarna talade i telefon tidigare under kvällen:

”Hade just ett väldigt bra samtal med Turkiets president Erdogan. Han informerade mig om att de har gripit flera IS-krigare som rapporterades ha rymt under konflikten – inklusive en fru och en syster till terroristmördaren al-Baghdadi”.

1 av 2 | Foto: Susan Walsh / TT
Erdogan och Trump.

Trump fortsätter:

”Vi pratade också om deras gräns mot Syrien, utrotandet av terrorism, att avsluta fiendskapen med kurderna och många andra ämnen”.

Det har i flera veckor varit osäkert om Erdogans besök i Washington skulle bli av. Tidigare i veckan uppgav tre myndighetskällor i Turkiet att Erdogan övervägde att ställa in resan, uppger Reuters. Det skulle i så fall ske i protest mot att USA:s representanthus röstat igenom egna sanktioner mot Turkiet och dessutom godkänt en symbolisk resolution om att erkänna folkmordet på armenier 1915–1917.

Kritik från egna senatorer

Erdogans besöksplaner har komplicerats av Trumps beslut att dra tillbaka de amerikanska trupperna från norra Syrien i samband med Turkiets invasion förra månaden.

Trump införde sanktioner mot Turkiet men drog tillbaka dem bara dagar senare när parterna förhandlade fram ett tillfälligt eld upphör.

Det hindrade alltså inte kongressen från att införa egna sanktioner mot Turkiet och enligt The Hill har såväl demokratiska som republikanska senatorer krävt att Erdogans inbjudan till Vita huset borde dras tillbaka.

Besöket nästa onsdag sammanfaller med första dagens öppna utskottsförhör i samband med riksrättsprocessen mot Trump.


PODD Riksrättsprocessen mot Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson om det senaste i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE