Hett efterlängtat besked från Joe Biden

avTT

1 av 3 | Foto: Michael Dwyer/AP/TT
USA:s tidigare vicepresident, demokraten Joe Biden.

Demokraten och tidigare vicepresidenten Joe Biden väntas under dagen meddela att han ger sig in i kampen om Vita huset. 76-åringen räknar med stöd från arbetarrörelsen och ses som den aspirant som kanske har bäst chanser att besegra USA:s president Donald Trump.

Biden är favorittippad, han har lett opinionsmätningarna om vem demokratiska väljare vill se som partiets presidentkandidat i månader. Den video han enligt amerikanska medier tänker publicera under torsdagen kickar i gång hans kandidatur och sätter därmed även stopp för utdragna och haussade spekulationer.

På måndag håller så Biden en "riktig" kampanjlansering i stålstaden Pittsburgh i Pennsylvania, enligt webbtidningen Politico.

– Många av oss i arbetarrörelsen och i vår fackförening ser oss som vicepresident Bidens vänner. Han har varit en sann stöttepelare för arbetare, säger Leo Gerard, ordförande i stålarbetarnas fackförbund USW, till tidningen och lovar stor uppslutning på kampanjmötet.

För kramig?

Just vita arbetare i vågmästardelstater som Pennsylvania var en väljargrupp som president Donald Trump hade mycket stora framgångar bland i valet 2016. På den arenan spås den tidigare vicepresidenten, som ofta framhåller sin arbetarbakgrund, kunna ge Trump en match.

Men andra utmaningar väntar Biden, kanske främst frågan om han klarar av att anpassa sig till dagens politiska klimat. 76-åringen hoppas bli presidentkandidat för ett parti som länge efterlyst ett generationsskifte och ökad representation av kvinnor och minoriteter – och som sett många engagerade företrädare för metoo-rörelsen.

Under våren har det stormat kring Biden sedan ett antal kvinnor anklagat honom för olämpligt beteende, bland annat för att ha varit för kramig och för att ha luktat på kvinnors hår. Men inga anklagelser om sexuellt ofredande har förekommit och Biden har svarat med att lova att vara mer uppmärksam när det gäller den personliga sfären.

Fredssamtal och vapen

Biden, som under 36 år var delstaten Delawares senator, blir den 21:a eller 22:a aspiranten som försöker vinna Demokraternas kandidatur – beroende på hur man räknar. Många av hans medtävlare förespråkar en mer progressiv och vänsterorienterad politik: förslag om gratis sjukvård, fri högskoleutbildning och höjda minimilöner har förts fram. Joe Biden anses allmänt vara mer mittenorienterad, vilket kan vara en fördel i själva presidentvalet men en nackdel i den partiinterna kampen om kandidaturen.

Bidenanhängare har dock sagt till TT att de tror att den erfarne tidigare vicepresidenten är den ende som klarar av att besegra Donald Trump.

Den frispråkige Biden har onekligen arbetat brett politiskt. Under tiden som Barack Obamas vicepresident 2009-2017 var han något av en utrikespolitisk problemlösare med allt från statsskuldsförhandlingar i Kina till fredssamtal i Ukraina på sitt bord. Lägg därtill arbete med ekonomiska stimulanspaket och den i USA så känsliga frågan om skjutvapen och vapenlagar. Under tiden som senator var han bland annat ordförande i det mäktiga utrikesutskottet.

Plagierade tal

1988 gjorde han sin första satsning på Vita huset, en kampanj som blev ett magplask då det visade sig att han plagierat ett tal av en brittisk politiker.

2008 gjorde han ytterligare ett försök att bli president, men blev i stället Barack Obamas vicepresidentkandidat. Obama refererar ofta till Biden som en av sina närmaste vänner.

ARTIKELN HANDLAR OM