Filippinerna

Starkare, andra skalv i Filippinerna

Av: 

TT

Ännu en överlevande dras fram ur rasmassorna i Porac norr om Manilla.

Foto: Bullit Marquez/AP/TT

NYHETER

Två kraftiga jordbävningar har skakat Filippinerna under loppet av två dagar.

Kroppar grävs fortfarande fram ur rasmassorna efter det jordskalv som på måndagen dödade minst 16 personer på ön Luzon. Tisdagens starkare skalv uppges inte ha orsakat några dödsfall.

Den andra jordbävningen skakade ön Samar klockan 13.37 på tisdagseftermiddagen lokal tid och uppmättes till en magnitud av 6,4, enligt det amerikanska geologiska institutet USGS.

Det är starkare än måndagseftermiddagens skalv på den nordliga ön Luzon – som uppmätte 6,1 – men mindre förödande. Ett tiotal människor ska ha skadats på ön Samar, men det finns inga uppgifter om döda eller omfattande förstörelse.

På Luzon har dödssiffran stigit till 16 personer, och 24 personer saknas, enligt uppgifter till AFP. De flesta döda har hittats i provinsen Pampanga, strax norr om huvudstaden Manila.

Ett intensivt räddningsarbete pågår fortfarande där. Sju personer räddades under natten ur rasmassorna i ett fyra våningar högt köpcentrum i staden Porac, som föll samman i jordskalvet.

– Det hörs fortfarande ljud, och ingen vet hur många som fortfarande sitter fast, säger Pampangas provinsguvernör Lilia Pineda.

Filippinerna ingår i den zon som omger Stilla havet, kallad "eldringen", där 90 procent av världens jordbävningar äger rum.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Flera döda i jordbävning i Filippinerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Filippinerna

Jordbävningar

Manila