Räddningstjänsten: Skjut inga fyrverkerier i påsk

avEneida Berisha

Räddningstjänsten i Alingsås går ut med en tydlig uppmaning till alla att skippa fyrverkerier som påsknöje.

– Det finns mycket stora risker med att skjuta fyrverkerier i den extrema torkan som vi har just nu, säger räddningschef Börje Lindgren till Alingsås Tidning.

Inför påskhelgen kan man vilja festa till det med lite fyrverkerier – men bor man i Alingsås bör man kanske låta bli.

Alingsås/Vårgårda räddningstjänstförbund har nämligen gått ut med en uppmaning till alla i orten att välja bort fyrverkerier, skriver Alingsås tidning.

– Det finns mycket stora risker med att skjuta fyrverkerier i den extrema torkan som vi har just nu, säger Börje Lindgren, räddningschef på Alingsås/Vårgårda räddningstjänstförbund, till Alingsås Tidning.

Inget förbud utanför stan

I nuläget råder det förbud mot att skjuta pyrotekniska varor inom Alingsås stadskärna. Utanför de områden som räknas in finns det dock inget. Frågan om fyrverkerier har debatterats och motionerats i kommunen tidigare och 24 april ska det tas ett beslut om förbud för hela regionen.

För Alingsås tidning berättar Lindgren att de redan sett värden som är ”anmärkningsvärda vad gäller torkan” och att det är därför de uppmanar människor att avstå.

– Runt många fastigheter finns det till exempel många häckar och rabatter med torra löv och ogräs – slår det ner en raket i ett sådant område kan det bli rejäla fasadskador eller till och med sluta med hela kvartersbränder, säger Lindgren till tidningen.

Han berättar dessutom att det redan nu börjat diskuteras om ett eldningsförbud för regionen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alingsås

Påsken