Coronapandemin

Över hundra döda i coronaviruset

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Utbrottet av det nya coronaviruset i Kina fortsätter med oförminskad kraft.

Nu har antalet döda stigit till 132 personer och omkring 6 000 personer har bekräftats som smittade.

Dessutom har en drabbad person i Tyskland fått viruset av en annan människa – det kan vara ett av de första fallen av smittspridning mellan människor i Europa.

Viruset i Kina sprids fortfarande snabbt. Antalet bekräftat smittade av det nya coronaviruset har stigit till 5 974 i Kina. Antalet döda har ökat från 81 i måndags till 132 på tisdagen.

De allra flesta dödsfallen har skett i Hubei-provinsen, där utbrottskällan, staden Wuhan, ligger.

Skolstart skjuts upp

Kinas utbildningsdepartement har meddelat att vårterminens skolstart, som skulle ha inletts andra veckan i februari, skjuts fram. När skolorna kan öppna är inte bestämt, det kommer att avgöras från fall till fall.

En person som vistats i Hubeiprovinsen undersöks av medicinsk personal i Hanzhou i östra Kina.
Kinas premiärminister Li Keqiang träffar sjukhuspersonal på Wuhan Jinyintan Hospital i Wuhan.

I flera storstäder, som Shanghai och Suzhou, har ledigheten över det kinesiska nyåret förlängts.

Migrationsdepartementet har också uppmanat sina medborgare att inte resa utomlands om det inte är absolut nödvändiga resor. Och flera tågavgångar har ställts in från huvudstaden Peking de kommande veckorna, rapporterar Sveriges Radio.

Patient i Tyskland vårdas

Nu har också Tyskland fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset. Patienten är en 33-årig man, en tysk medborgare, i Bayern som nu övervakas och får vård på en isolerad avdelning. Han har inte besökt Kina, utan fått viruset av en annan människa, uppger hälsomyndigheter.

Mannen var på ett arbetsmöte i den tyska staden Starnberg i förra veckan där en kinesisk kvinna var arbetsledare för mötet.

Kvinnan blev dålig på flyget hem till Kina, och har därefter bekräftats vara smittad av coronaviruset. Detta kan därmed vara ett av de första fallen av smittspridning mellan människor i Europa.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef på Världshälsoorganisationen, WHO, har sagt i ett tal att han är säker på att Kina kan hantera det nya viruset. Han uppmanade också till lugn, och sa att han inte tyckte att utlänningar behövde evakueras från Kina.

”Vi bevakar utbrottet hela tiden”, sammanfattade Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter.

PODD Coronaviruset - det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

ANNONS

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Publisert:

LÄS VIDARE

Den stora skräcken – en ny supersmitta i klimatkrisens spår

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Kina

Wuhan

Coronaviruset