Jimmie Åkesson: Anders Tegnell bör avgå

Av:  TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kräver statsepidemiolog Anders Tegnells avgång. Åkesson kräver också att regeringen tar större politiskt ansvar.

Den svenska coronastrategin är baserad på löst grundade antaganden och har misslyckats kapitalt, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i DN.

"Våra äldre har uppenbart inte fått det skydd och stöd som de med all rätt kan förvänta sig", skriver Jimmie Åkesson.

I debattartikeln listas exempel på tidiga uttalanden av företrädare för Folkhälsomyndigheten om coronaviruset, uttalanden som Åkesson beskriver som "grovt felaktiga". Åkesson tycker därför att statsepidemiolog Anders Tegnell och andra ansvariga för "de felbeslut som tagits" bör avgå.

Kräver att regeringen tar ansvar

Jimmie Åkesson kräver också att regeringen kliver fram och tar större ansvar för händelseutvecklingen.

"Regeringen har under tiden gömt sig i skuggorna bakom Folkhälsomyndigheten, rädda för att ta steget mot vad som kan liknas vid en egen uppfattning. Regeringen har därmed, genom detta krampaktiga handlande, exemplifierat själva sinnebilden för ett svagt politiskt ledarskap.", skriver Jimmie Åkesson.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kom i veckan med liknande kritik. I ett Facebookinlägg skrev Busch att regeringen hade vältrat skyddet av riskgrupperna i knät på regionerna och kommunerna.

"Det här är i första hand inte Folkhälsomyndighetens ansvar. Det här är regeringens misslyckande.", skrev Ebba Busch.

Hallengren: Kommer korrigera strategi vid behov

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i en skriftlig kommentar till TT att regeringen alltid fattat sina beslut utifrån det kunskapsläge som funnits när besluten tagits. Hon påpekar också att Sverige åstadkommit mycket, och nämner bland annat det minskade resandet, att stora evenemang förbjudits och att sjukvården skalats upp.

"Vi kommer att överösas av efterklokhet och lärdomar när vi är igenom denna pandemi. Det kommer att vara mycket viktigt. Fram till dess kommer regeringen fortsätta fatta beslut utifrån det kunskapsläge vi har vid varje beslutstillfälle."

"Vi kommer inte låta rädslan att bli kritiserade förlama vårt beslutsfattande i denna kris och vi kommer utan prestige att korrigera vår strategi vid behov.”, skriver Lena Hallengren (S).

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN