Larmet: Värmen är som 750 miljarder mikrovågsugnar

avNivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Världshaven nådde nya rekordnivåer av värme under förra året.

Värmen motsvarar den som skulle genererats om alla människor skulle ha igång hundra mikrovågsugnar dygnet runt, skriver The Guardian.

– Varmare områden blir varmare, våta områden blir våtare och skyfall blir kraftigare, säger professor John Abraham vid St Thomas-universitetet i Minnesota, en av personerna bakom studien.

De fem senaste åren är de varmaste som hittills har uppmätts vad gäller havstemperaturer. 2019 gick uppvärmningen som allra snabbast, enligt en ny studie publicerad i Advances In Atmospheric Sciences, som The Guardian skriver om.

Världshavens temperaturer är en av de allra tydligaste måttstockarna för klimatförändringar, eftersom haven absorberar över 90 procent av värmen som absorberas från växthusgaser som släpps ut, exempelvis när vi använder fossila bränslen.

Orsakar extremväder

Både de senaste fem och tio åren har varit de allra varmaste för haven, enligt studien.

Värmen som tillförts haven motsvarar samma värme som skulle genereras om varje människa i världen skulle ha igång 100 mikrovågsugnar dygnet runt, alltså över 750 miljarder mikrovågsugnar.

Foto: Hussein Malla / AP
Havstemperaturerna är en tydlig måttstock för klimatförändringar.

Havsuppvärmningen leder till extremväder som svåra stormar, torka och skogsbränder, men också snabbare isavsmältning. Dessutom påverkas djurlivet i havet.

Förutom att mäta havens temperatur brukar en vanlig mätmetod vara att undersöka den genomsnittliga lufttemperaturen. Men klimatfenomen som El Niño gör att den metoden kan variera från år till år. Därför har forskarna i den aktuella studien valt att mäta havstemperaturer istället.

Hela tiden ökar

Professor John Abraham, vid University of St Thomas i Minnesota, är en av personerna bakom rapporten. Han beskriver för The Guardian att forskarna genom havsmätningar får en kontinuerlig bild, som visar på att värmen på jorden hela tiden ökar.

Den analysmetod som forskarna har använt för studien utvecklades av forskare i Kina. Samma metod har också använts i USA för en annan studie, som visar liknanden värmeökningar.

– Datan vi har är obestridlig, men vi hoppas fortfarande att människor kan agera. Vi har helt enkelt inte vidtagit alla meningsfulla åtgärder än, säger John Abraham till tidningen.

Klimat och väder - vad är skillnaden? 00:31
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM