Stort intresse för ny Knutbyrättegång

Av:  TT

På tisdagen inleds rättegången i Uppsala tingsrätt mot tre personer från den tidigare församlingen i Knutby. Arkivbild.
På tisdagen inleds rättegången i Uppsala tingsrätt mot tre personer från den tidigare församlingen i Knutby. Arkivbild.

När den nya så kallade Knutbyrättegången startar på tisdagen räknar domstolen med stort intresse. Men frågan är om medier och allmänhet får se så mycket alls.

Bland journalisterna finns det 29 reserverade platser i rättssalen i Uppsala tingsrätt där "Kristi brud" Åsa Waldau och två andra pastorer från den numera nedlagda församlingen ska ställas inför rätta.

– Det är mycket, säger domstolens servicechef Henrik Strand på frågan hur det skiljer sig från många andra mål.

Han räknar också med tryck från allmänheten. Men på grund av det stora medieintresset finns bara elva platser att tillgå.

– Intresset ställer krav på logistiken, säger Strand.

Det är många som ska kontrolleras. Dessutom pågår samtidigt andra mål som inte ska störas.

Men frågan är om de många intresserade får sin nyfikenhet stillad. Åklagaren har begärt stängda dörrar under nästan hela rättegången eftersom identiteterna på tre personer i målet är hemliga och det finns risk att någon i salen försäger sig. Åtalet ska dock kunna gås igenom offentligt.

I Knutby i Uppsala kommun uppges förtjusningen vara måttlig över att det lilla samhällets namn återigen dras i smutsen.

Förra gången som församlingen gjorde väsen av sig var 2004, när pastorn Helge Fossmos fru dödades och hela den säregna historien om den udda frikyrkan rullades upp som en följetong i medierna.

Den här gången står tre tidigare pastorer – Åsa Waldau, Peter Gembäck och ytterligare en man – åtalade för brott mot en rad församlingsmedlemmar. Waldau och Gembäck åtalas för misshandel och den tredje personen åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Rättegången planeras äga rum under nio dagar. Den avslutas den 30 januari.

Publisert:

LÄS VIDARE