Lesbiskt maktpar firas med glädje i Colombia

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Claudia López, som tillträder posten som Bogotás borgmästare den 1 januari, firar segern i valet i slutet av oktober.
Foto: Ivan Valencia/AP/TT
Claudia López, som tillträder posten som Bogotás borgmästare den 1 januari, firar segern i valet i slutet av oktober.

Efter nyår får Colombias huvudstad Bogotá sin första kvinnliga borgmästare, vilket av många beskrivits som ett framsteg i ett land som länge dominerats av en övervägande manlig elit.

När 49-åriga Claudia López nu också gift sig med sin flickvän firas det som ytterligare en symbolisk landvinning. López maka, Angélica Lozano, är också en framstående politiker och ledamot av senaten.

Båda representerar det mittenorienterade miljöpartiet Alianza Verde (Gröna alliansen).

"Jag vill tacka livet för detta fantastiska år: jag har tagit min doktorsexamen, vunnit borgmästarposten och gift mig med mitt livs kärlek", skriver López på Twitter.

Det nygifta paret gratuleras av en rad politiker och diplomater – liksom av det colombianska kontoret för FN:s råd för mänskliga rättigheter.

"Vi välkomnar utövandet av rätten till sin sexuella läggning och samkönade äktenskap", skriver organet på Twitter till en bild på de två politikerna.

Även om det colombianska samhället till stor del präglas av djupt religiösa och konservativa värderingar är samkönade äktenskap lagligt sedan 2016. Homosexuella par har även fått rätten att adoptera.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN