Mordutredning på äldreboende läggs ner

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Åklagaren lägger ner förundersökningen om ett misstänkt mord och två misstänkta mordförsök på ett äldreboende i Västsverige. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Åklagaren lägger ner förundersökningen om ett misstänkt mord och två misstänkta mordförsök på ett äldreboende i Västsverige. Arkivbild.

Åklagaren lägger ner förundersökningen om ett misstänkt mord och två misstänkta mordförsök på ett äldreboende i Västsverige.

– Vi har gjort allt som går och vi kommer inte längre, säger kammaråklagare Stina Lundqvist till TT.

Det var läkare på ett sjukhus i regionen som slog larm i maj 2018. Då hade två kvinnor från samma avdelning på boendet kommit in till sjukhuset med låga blodsockervärden. Och i januari i år inträffade ett fall tredje på samma boende. De tre boende hade fått i sig livshotande doser av insulin. En av dem avled i samband med händelsen.

Alla tre fallen kunde härledas till samma avdelning på äldreboendet.

Men efter månader av utredning lägger nu åklagaren ner förundersökningen.

– Svårigheten har varit bristande rutiner på boendet. Bland annat har personal bytt arbetsscheman utan att det har noterats. Vi kan inte säga med säkerhet vem som jobbat vid en bestämd tidpunkt, konstaterar Stina Lundqvist.

– Vi har inte kunnat hitta någon skäligen misstänkt.

Anmälningar knutna till händelserna har också lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Ivo har gjort en oanmäld inspektion och kom fram till att det fanns "vissa risker avseende läkemedelshanteringen på äldreboendet".

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Mord