USA:s flotta anklagar Ryssland för ”aggressivt närmande”

Av: Hans Österman

Publicerad:

Den amerikanska jagaren gav den internationella signalen för kollisionsfara.

Men det ryska skeppet vägrade först gira.

USA:s flotta betraktar agerandet som ”ett aggressivt närmande”.

Incidenten inträffade i Arabiska havets norra del på torsdagen.

Det amerikanska krigsfartyget ”USS Farragut” var ute på rutinuppdrag när det ryska skeppet närmade sig från styrbord sida.

Flottans femte division, som ansvarar för operationer i Mellanöstern, har twittrat ut ett videoklipp som filmades från den amerikanska båten.

Där syns hur det ryska skeppet först färdas jämsides med det amerikanska, för att sedan vika av precis bakom aktern.

Signalerade fem korta stötar

”Farragut signalerade fem korta stötar, den internationella marina signalen för kollisionsrisk, och begärde att det ryska fartyget skulle ändra kurs enligt internationella regler”, skriver USA:s flotta i ett uttalande.

Enligt amerikanerna girade den ryske kaptenen först i sista stund. Den initiala vägran betrakas av USA som ”ett aggressivt närmande som ökade risken för kollision”.

”USA:s flotta fortsätter att vara vaksam och är tränad att agera professionellt”, skriver flottan på Twitter.

Andra gången på sju månader

En liknande incident inträffade enligt NBC News i juni då det ryska krigsfartyget ”Admiral Vinogradov” och den amerikanska båten ”USS Chancellorsville” nästan krockade i Filippinska sjön.

Avståndet mellan båtarna var så kort som 15–30 meter den gången. ”USS Chancellorsville” fick lägga in full back för att undvika kontakt, enligt USA:s flotta. Ryssarna uppgav å sin sida att det var det amerikanska fartyget som korsade deras färdväg.

Publicerad:

LÄS VIDARE