EU:s nya lista: Hit får man åka i sommar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Operahuset i Sydney kan öppnas för EU-resenärer om medlemsländerna godkänner den reselista som tagits fram. Arkivfoto.
Foto: Biancha de Marchi/AAP/AP/TT
Operahuset i Sydney kan öppnas för EU-resenärer om medlemsländerna godkänner den reselista som tagits fram. Arkivfoto.

Australien, Japan och kanske också Kina finns med när EU-länderna väntas spika sin lista över säkra länder att resa till, utanför EU och Schengenområdet.

USA får vänta i minst två veckor.

EU ska senast under tisdagen ha en lista klar över de första 15 länderna utanför unionen som anses säkra att resa till, bekräftar Spaniens utrikesminister Arancha González Laya i en radiointervju, enligt nyhetsbyrån Reuters.

En preliminär uppgörelse nåddes under ett möte bland EU-ländernas Brysselambassadörer i fredags. Tanken är att tillåta icke nödvändiga resor till och från de länder som under de senaste två veckorna haft färre eller lika många nya fall av covid-19 som genomsnittet i EU.

Osäkert om Kina

Det öppnar i så fall för Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Kanada, Marocko, Montenegro, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay. Också Kina finns med på listan – men med ett tungt förbehåll: EU kräver att Kina i gengäld ger klartecken för att på samma sätt släppa in samtliga EU-medborgare.

Även de fyra "pyttestater" i Europa som varken ingår i EU eller Schengenområdet kommer att omfattas av öppningen – Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanstaten.

Fredagens uppgörelse är tänkt att godkännas av EU-länderna via en skriftlig omröstning under måndagen. Planen är att framöver sedan ändra listan varannan vecka, då fler – eller färre – länder klarar av EU:s smittspridningskrav.

PODD Så ska Sveriges strategi under pandemin utredas

Coronapandemin håller sitt stadiga grepp om världen och i Sverige har människor på äldreboenden drabbats extra hårt. Men hur har regeringen egentligen agerat? Har de gjort vad som krävts eller har de misslyckats med att hantera den största krisen i Sverige i modern tid? Nu instiftas coronakommissionen för att utreda hanteringen av pandemin. Det här handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Covidpandemin fick EU att i mars stoppa allt icke nödvändigt resande till och från resten av världen. Hävandet av dessa åtgärder har utlovats börja i månadsskiftet juni-juli, alltså natten till onsdag.

Bland de länder som tills vidare inte klarar kraven finns USA, vilket väckt oro för politiska konsekvenser bland vissa EU-länder. Samtidigt är det fortsatt upp till varje EU-land att avgöra vem man kommer att släppa in. EU-kommissionen hoppas dock att länderna ska agera gemensamt.

Publicerad: