Risk för solkurvor – flera tåg ställs in

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Värmen har slagit hårt mot tågspåren i Västra Götaland, och nu stoppar Trafikverket trafiken på en rad sträckor. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Värmen har slagit hårt mot tågspåren i Västra Götaland, och nu stoppar Trafikverket trafiken på en rad sträckor. Arkivbild.

Solen gassar och SMHI varnar om höga temperaturer. Med anledning av detta stänger Trafikverket av totalt fyra sträckor under lördagen, med start klokan 12.

Det gäller Varberg-Borås, Herrljunga-Borås, Uddevalla-Strömstad samt Öxnered-Håkantorp. Sträckorna utgörs av äldre spår, som inte alltid håller för varma temperaturer, enligt Trafikverket. Därmed finns risk för solkurvor.

– Det är sådana otroliga krafter. Vi kan ofta inte ens byta ut det under dagtid, utan måste vänta till kvällen när temperaturen i rälerna har sjunkit, säger presschef Bengt Olsson.

Sträckorna ska nu synas. Om allt ser bra ut kan tågtrafiken återupptas under kommande dygn, annars förlängs stoppet.

Tågresenärer hänvisas till bussar.

Redan under fredagen ställde Västtrafik in trafiken på flera sträckor i Västra Götaland, på grund av risken för solkurvor.

PODD Trenden: Vanligare med extremvärme på sommaren

Det är en rejäl värmebölja i Sverige just nu och på sina håll kan det bli över 33 grader. Hur ska vi se på den här värmeböljan, hur vanliga är de här temperaturerna och kan vi redan nu se hur resten av sommaren kommer att bli?

Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.
Gäst är Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart, programledare Jenny Ågren.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: