Pompeo: Hongkongs särställning kan omprövas

Av:  TT-Reuters

USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild

USA:s utrikesminister Mike Pompeo hotar Kina med att USA kan ompröva Hongkongs status om amerikanska journalister i den kinesiska enklaven hindras i sitt arbete.

Pompeo skriver i ett uttalande att han har fått kännedom om att kinesiska myndigheter har hotat att blanda sig i hur amerikanska journalister arbetar i Hongkong. Eventuella beslut som rör Hongkongs självstyre kan också påverka USA:s bedömning av Hongkongs status, enligt utrikesministern.

"Dessa journalister tillhör den fria pressen och är inte propagandakadrer, och deras värdefulla rapportering informerar kinesiska medborgare och världen", skriver Pompeo.

När Storbritannien återlämnade Hongkong till Kina 1997 lovades territoriet en hög grad av självstyre i 50 år. Avtalet har gett Hongkong särskild status i amerikansk lag, vilket har bidragit till Hongkongs blomstring som finanscentrum.

Den 6 maj sade Pompeo att utrikesdepartementet skjuter upp en rapport till kongressen om huruvida Hongkong åtnjuter tillräckligt stort självbestämmande för att kvalificera sig för fortsatt särbehandling från USA:s sida. Senareläggningen är tänkt att invänta eventuella beslut under det kommande mötet med Kinas Nationella folkkongress som inleds den 22 maj.

Spänningen mellan Washington och Peking har ökat de senaste veckorna, när Pompeo och president Donald Trump har kritiserat Kinas hantering av coronautbrottet.

Publisert:

LÄS VIDARE