Stena Impero har lämnat Iran

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Den svenskägda tankern Stena Impero som beslagtogs av Iran i juli har nått internationellt vatten, bekräftar Stena Bulk för TT.

– Vi kan bekräfta att det har nått internationellt vatten, säger Will Marks, representant för Stena Bulk, till TT om uppgifterna att Stena Impero lämnat Iran.

Fartyget lämnade hamnen i Bandar Abbas i Iran under förmiddagen svensk tid och nådde internationellt vatten före lunch.

Fartyget styr mot Dubai "för att besättningen ska kunna gå i land för medicinsk kontroll och debriefing", säger Stena Bulks vd Erik Hånell i ett uttalande.

Företaget arbetar med förberedelser för att skicka hem besättningsmedlemmarna så fort som möjligt, står det i uttalandet. Deras familjer har informerats om den senaste utvecklingen.

Tidigare i veckan meddelade Irans utrikesdepartement att beslagtagandet av tankern hävts, men att en utredning om "några av dess överträdelser" fortsatte.

Enligt Iran befann sig den brittiskflaggade oljetankern på iranskt vatten när den beslagtogs på grund av brott mot sjöfartslagar, men den uppgiften emotsägs av Stena Bulk och Storbritannien.

Stena Impero beslagtogs av Irans revolutionsgarde den 19 juli när fartyget färdades genom Hormuzsundet. Besättningen som är kvar ombord består av 16 personer från Ryssland, Lettland, Indien och Filippinerna.

Beslaget av Stena Impero har av många setts som en vedergällning för att den iranska tankern Grace 1 (nu omdöpt till Adrian Darya) beslagtogs av brittiska styrkor vid Gibraltar några veckor tidigare. Den iranska tankern, som misstänktes vara på väg att leverera olja till Syrien i strid mot EU:s sanktioner, släpptes i mitten av augusti.

Statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Ann Linde (S) träffade i tisdags Irans president Hassan Rohani i New York och framförde krav på att Stena Impero måste släppas, uppger en källa vid svenska utrikesdepartementet för TT.

Brittiskflaggade Stena Impero belagtogs av Iran i juli. Arkivbild.
Foto: Hasan Shirvani/AP/TT
Brittiskflaggade Stena Impero belagtogs av Iran i juli. Arkivbild.
Publicerad: