Läsarnas berättelser: ”Vår dotter dog”

avGustaf Tronarp

Efter Aftonbladets artiklar om svårigheter att få igenom ett kejsarsnitt har flera personer med liknande upplevelser har hört av sig.

Här är några av berättelserna.

”Jag förlorade mitt första barn i samband med förlossningen och jag fick mycket skador både fysiskt och psykiskt. Det är nästan sex år sedan och jag lider av posttraumatiskt stressyndrom på grund av att jag inte fick inte kejsarsnitt. Om de hade lyssnat på mig och gjort kejsarsnitt hade mitt barn varit vid liv i dag.”

– Fatima

”Jag blev tvingad att föda vaginalt. Jag hade gjort ett snitt och en vaginal förlossning med skador tidigare och blev sedan tvingad att föda vaginalt igen. Jag fick den allvarligaste skadan man kan få.”

– Linda

”Jag blev också förlöst med akut kejsarsnitt då livmoderhalsen inte öppnade sig. Det var förskräckligt. På förlossningsavdelningen fick jag hög feber, kräkningar och värk men de beslutade inte om akut kejsarsnitt förrän efter 24 timmar. Jag vet inte om jag vågar få ett andra barn.”

– Demet

”Vår dotter dog en vecka före planerat kejsarsnitt i min frus mage, och min fru blev akut sjuk. Trots upprepade rop på hjälp om att ta ut vad som skulle bli vår förstfödda dotter så vägrade dom hårdnackat att göra någonting.”

– Janne

”Fick akut kejsarsnitt med min pojke född 2012. Det var en förlossning i kaos som kunde slutat riktigt illa. Jag fick kämpa för planerat snitt med min dotter, som föddes 2016. Jag skrek högst och blev hörd. Men vägen dit var krokig.”

– Louise

”Jag fick höra att jag var omoralisk och oetisk som tvingade läkare till en onödig operation. Det ledde till en anmälan och en muntlig ursäkt och sjukhuschefen över telefon.”

– Frida

”Jag fick skador efter min första förlossning och blev rekommenderad att överväga snitt inför nästa, men läkarna vill inte ens samtala om det. De ansåg inte att jag var tillräckligt skadad. De tycker att det är bättre att jag opererar mig efteråt.”

– Liza

”Barnmorskor tar ogärna hjälp från läkare som har spetskompetens. Många barnmorskor är väldigt påstridiga och försöker få kvinnor att föda vaginalt. Kejsarsnitt är nästintill tabu, detta måste få ett slut.”

– Cecilia

”Min fru, som är sjuksköterska, bad och bönade om att få kejsarsnitt när vår son var på väg att födas. Hennes egna erfarenhet från hemlandet Brasilien blev en skarp kontrast då personalen på sjukhuset hela tiden pushade henne att försöka lite till.”

– Glenn

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM