Demokraternas giganter drabbar samman

I natt ryker Demokraternas tio toppkandidater ihop i den tredje debatten om presidentposten.

Det blir första gången som favorittippade Joe Biden, Elizabeth Warren och Bernie Sanders fajtas på samma scen.

De tio toppkandidater med högst opinionssiffror och insamlade donationer inom Demokraterna debatterar i natt om vem som bäst kan utmana president Donald Trump 2020.

Högst stöd hittills har tre kandidater. Det handlar om förre vicepresidenten Joe Biden, Massachusetts-senatorn Elizabeth Warren och Bernie Sanders, senator från Vermont som ju var Hillary Clintons främste motkandidat under valstriden 2016.

Debatten i Texasstaden Houston blir den första då alla tre möts, och dessutom står bredvid varandra, eftersom demokratkandidaterna varit så många (över 20 stycken) att de fått debattera över två kvällar.


Bäst lämpad att utmana Trump

För Joe Biden, som leder opinionsmätningarna, blir nattens debatt en chans att visa varför han är bäst lämpad att utmana Trump. Samtidigt tros han skicka subtila attacker mot Elizabeth Warren, som just nu har en andra plats i opinionsmätningarna, som ofta pratar om att hon har ”en plan” för att förändra saker och ting.

– Vi måste ha planer, men vi måste också kunna genomföra de planerna, sa Joe Biden vid ett valmöte i New York förra veckan, något han tros upprepa i debatten, skriver New York Times.

Biden och Warren kan sägas stå för varsin falang. Warren är vänsterliberal, Biden är mer av en mittenkandidat.

CNN:s politikanalytiker, journalisten Ronald Brownstein, har i en analys kategoriserat vilka väljare de tre toppkandidaterna slåss om.

För Bidens del är stödet hos det Brownstein kallar ”öldrickarna” stort. Dessa är äldre väljare, liberala mittendemokrater och även afroamerikaner, som stödjer Biden sedan har styrde landet tillsammans med landets första afroamerikanska presidenten, Barack Obama.

Elizabeth Warren har å sin sida redan lockat ”vindrickarna”, alltså universitetsutbildade vita liberaler. Hennes stora utmaning blir att öka sitt stöd hos afroamerikanska väljare.

”Bredda sin väljarbas”

Det är också vänsterkandidaten Bernie Sanders stora utmaning, även om han går hem hos både ”öldrickare” och ”vindrickare”, framförallt hos arbetarklassen och unga människor. Sanders är fortfarande populär hos sina mest lojala väljare, men hans kampanj beskrivs just nu som något ljummen i amerikanska medier.

– Vad gäller Warren och Sanders så måste de lyckas bredda sin väljarbas, säger Obamas före detta politiska strateg David Axelrod till CNN.

Något som talar emot alla tre toppkandidater är att de är vita och över 70 år gamla i en tid då partiet brottas med krav på generationsskifte. Flera av de andra kandidaterna är yngre och representerar mer mångfald, något som kan göra dem till uppstickare i debatten. Vid den första debatten i juni gick exempelvis den afroamerikanska Kaliforniensenatorn Kamala Harris till angrepp mot Biden gällande hur han agerat på 1960-talet gällande desegregering av USA:s skolor, något Biden hade svårt att svara tillbaka på.

Klimat och vapenlagar

Två ämnen som med stor säkerhet kommer att komma upp i debatten är klimatfrågan, särskilt efter orkanen Dorians härjningar, men också vapenlagarna i USA efter att flera dödliga masskjutningar ägt rum i just Texas de senaste månaderna.

Under gårdagen kom en ny opinionsundersökning som visade att Donald Trump skulle förlora mot samtliga av Demokraternas huvudkandidater om det var val idag.

Trump själv gav dock inte mycket för mätningen.

Inför valet 2016 pekade nämligen alla stora opinionsinstitut mot en enkel vinst för Hillary Clinton, som sedan förlorade mot Trump.

”Det här är en bluffaktig mätning som syftar till att stärka deras demokratiska kumpaner”, skrev president Trump i går i en tweet.

PODD: Här är demokraterna som vill utmana Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om vilka det är som vill utmana Donald Trump – och om vem som har störst chans att få göra det.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen


Publisert:

LÄS VIDARE