Philip Manshaus erkänner efter förhör

Terrormisstänkta Philip Manshaus, 21, har förhörts av polis och han erkänner det faktiska händelseförloppet.

– Hans förklaring har bidragit till utredningen, skriver åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Philip Manshaus, terrormisstänkt för attacken mot moskén i Bærum samt misstänkt för mordet på hans 17-åriga styvsyster. Han har tidigare vägrat tala med både polis och rättspsykiatriker. Men under fredagen förhördes han av polisen i Oslo. Enligt norska Dagbladet ska förhöret varat i fyra och en halv timma. Åklagaren säger att det är oklart när nya förhör kommer att hållas och meddelar att de inte kan gå ut med mer detaljer för tillfället.

Efter förhören har han erkänt händelseförloppet, det skriver VG.

– Den misstänkte erkänner det faktiska händelseförloppet, men han har än så länge inte formellt tagit ställning till frågan om straffskuld. Hans förklaring är ett viktigt bidrag för den fortsatta utredningen, skriver Pål-Fredrik Hjort Kraby i ett pressmeddelande.

Han misstänkts för att ha avlossat flera skott inne i moskén al- Noor Ilamic Centre i Bærum utanför Oslo i lördags, efter han först mördat sin styvsyster.

Polisen har tidigare övervägt att tvångsinlägga honom för rättspsykiatrisk vård. Enligt Manshaus advokat, Unni Fries, har inte det påverkat den terrormisstänkta.

– Mitt intryck är att det här är helt frivilligt från hans sida. Han ville ge en förklaring och var redo för det nu, säger hon till VG.

Publisert:

LÄS VIDARE