Stort kokaintillslag efter stopp i Sverige

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix/TT
Dansk polis stoppade ett containerfartyg vid Stora Bältbron efter att det smugglat en last på 100 kilo kokain.

Ett ecuadorianskt containerfartyg som reste via Helsingborg har stoppats av dansk polis – sedan det levererat en jättelast kokain till Danmark.

27 personer har häktats och fler jagas.

Det stora fartyget lade till i Helsingborg på fredagskvällen och reste sedan vidare mot danskt vatten under natten till lördag, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau och Sydsvenskan/ Helsingborgs Dagblad.

Söder om Stora Bältbron saktade det in, varpå något lastades över till en mindre båt. Enligt den danska polisen – som ingrep vid transaktionen – var det en last på över 100 kilo kokain.

Simmade med kokainet

Senare meddelar polisen att man grep totalt tre personer som tog emot lasten. De misstänks ha haft för avsikt att föra den till Köpenhamn och andra, okända skandinaviska städer.

Polisen bordade containerfartyget och grep samtliga ombord. Totalt 27 personer har under söndagen häktats för olika grad av för delaktighet i kokainsmugglingen och polisen säger sig vilja få fatt i ytterligare personer.

De misstänkta kommer från många olika länder: bland annat Filippinerna, Ryssland, Lettland, Ecuador, Polen, Ukraina och Indien.

Broccoli och bananer

Det 178 meter långa fartyget skulle vid polisens ingripande resa vidare till Sankt Petersburg i Ryssland. Dess lagliga last består av bland annat broccoli och bananer.

– Nu ska vi gå igenom fartyget. Dels för att bli klokare om vilka ombord som har varit inblandade och dels för att undersöka om det kan finnas mer kokain ombord, säger Dannie Rise vid Köpenhamnspolisen till Ritzau.

Han säger att narkotikan som beslagtagits är värd "många, många miljoner".

Den svenska tullen hade kännedom om den danska polisens insats, men var inte inblandad och gjorde inga beslag i Helsingborg, säger Tullverket till Sydsvenskan/HD.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM