Coronapandemin

Nya krisdraget: Sätter in specialutrustade ambulanser mot corona

Höjer även sjukvårdsberedskapen på Arlanda

Av: 

Jamshid Jamshidi

NYHETER

Coronafallen fortsätter öka i Sverige.

Nu skickar Region Stockholm in två coronapatruller i kampen mot smittan.

De specialutrustade ambulanserna kommer köra runt i huvudstaden – varje dag i tolv timmar.

På lördagskvällen fanns det totalt 13 bekräftade fall av coronaviruset i Sverige.

Den första smittade personen i Stockholms län hittades i torsdags. Under smittspårningen upptäcktes ytterligare tre drabbade personer. De ska haft kontakt med den första patienten efter att den kommit hem från Iran.

Sammanlagt hanterar Region Stockholm fyra coronafall. Samtidigt pågår kontaktspårning för att begränsa smittspridningen. Parallellt testas flera hundra personer för viruset.

Regionen har nu beslutat att sätta in två ambulanser med specialutbildad sjukvårdspersonal, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Region Stockholm sätter in specialambulanser mot corona.

Besättningen har skyddsutrustning

Enheterna kommer åka hem till personer som misstänkts ha smittats och där genomföra provtagning.

– Då behöver inte personen transporteras till vården och isoleras i väntan på provsvar, utan kan stanna hemma. Infektionskliniken ringer upp patienten och ger provsvar. Om provsvaret är positivt, så kommer patienten att transporteras till infektionskliniken, säger Patrik Söderberg, chefläkare Region Stockholm.

Personer som misstänks ha insjuknat uppmanas ringa 1177. Sjuksköterskan kommer då göra en bedömning huruvida personen ska testas för smittan eller inte. En infektionsläkare kan i sådana fall skicka ut den specialutbildade enheten.

– Sjukvårdspersonalen kommer till provtagningen i en ambulans och har med sig skyddsutrustning och provtagningsmaterial, säger Patrik Söderberg.

Extra resurser på Arlanda flygplats

De uppger att metoden kommer från Storbritannien och att man ”ser ett ökat behov av provtagning” för det nya coronaviruset.

– Provet transporteras sedan till labbet och analyseras medan personen väntar på provsvaret i hemmet. Personen som har provtagits har kontakt med infektionskliniken via telefon och blir uppringd när provet är klart, säger Söderberg.

Extra ambulanser på Arlanda.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer corona-ambulanserna vara tillgänglig i Stockholms län alla dagar i veckan, under tolv timmar. Sjukvårdspersonalen är utbildade genom infektionskliniken och smittskyddsläkare.

Sjukvården har även beslutat om att höja beredskapen på Arlanda, enligt uppgifter till Aftonbladet. Man har därför rustat upp med ledningsenheter och extra ambulanser, enligt uppgifterna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Så kan Sverige hantera ett stort coronautbrott

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Stockholms län

Coronaviruset

Region Stockholm

Arlanda