Här säljs kinesiska dalahästar – i svenska butiker

avMatilda Aprea Malmqvist

Staffan Willershausen, 55, blev förvånad när han såg att Åhléns sålde handtäljda dalahästar från Kina som julgransprydnader.

– Väldigt märkligt att man tillverkar dåliga kopior från Kina av något som är så väldigt traditionellt svenskt, säger han.

Staffan Willershausen från Borlänge flanerade i butiker i Stockholm när han till sin förvåning såg julgransprydnader i form av handtäljda dalahästar för 79 kronor. Han reagerade på att de var väldigt dåligt gjorda och fick sitt svar när han tittade på skylten: Handtäljda dalahästar – från Kina, något som SVT Dalarna tidigare skrivit om.

– Jag tyckte att det var väldigt märkligt att man tillverkar dåliga kopior från Kina av något som är så väldigt traditionellt svenskt. Det är så starkt förknippat med Dalarna och så gör man en Kinakopia, säger han.

Foto: Privat.
Staffan Willershausen, 55, blev förvånad när han såg att Åhléns sålde handtäljda dalahästar från Kina.

Det som Staffan är mest förvånad över är att det är just Åhléns, ett svenskt bolag, som importerar dem.

– Det fanns en skröna på 70-talet där man sa att dalahästen i Dalarna skulle bli utkonkurrerade av Kina. En skröna då, men nu är den verklighet, säger han.

Staffan Willerhausen har fått många reaktioner från andra när han delade en bild på dalahästarna på Facebook.

– Det tyckte att det var dåligt. Många i min bekantskapskrets har en anknytning till Dalarna och de var irriterade och arga. Jag hoppas att folk köper en äkta vara från Dalarna istället för en dålig kopia från Kina.

Inte brottsligt att kopiera

Dalahästen har inget skydd, vilket gör att det inte är brottsligt att kopiera varken namn eller utseende.

Christina Liljegren på Grannas Hemslöjd i Nusnäs, är den äldsta av de svenska dalahäst tillverkarna. När hon får höra om Åhléns kinatillverkade dalahästar säger hon till SVT Dalarna att de flesta kopiorna kommer från just Asien.

– Vi lägger inte ner så mycket energi på det, skulle vi göra det skulle vi inte orka tillverka några hästar. Vi orkar inte föra någon kamp mot olika leverantörer, säger Liljegren till kanalen.

SVT Dalarna har sökt Åhléns för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dalarna

Åhléns

Kina

Hemslöjd

Hästar