Dramatik när supersvindlerska mötte rätten

avTT

Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Britta Nielsen är åtalad för att ha fört över miljoner från danska socialstyrelsen till sitt eget konto. Arkivbild.

Under 25 år förde Britta Nielsen över mer än hundra miljoner från den danska socialstyrelsen till sitt eget konto.

Den första rättegångsdagen mot henne blev dramatisk och fick avbrytas sedan Nielsen klagat på yrsel och fick hämtas med ambulans.

Britta Nielsen har under utredningens gång vare sig erkänt eller förnekat sin skuld. Först när rättegången mot henne inleddes erkände 65-åringen sig skyldig.

Genom sin advokat medgav att hon gjort transaktioner från Socialstyrelsen till sitt eget konto. Hon bestrider vissa enskilda transaktioner, men det ska inte ses som ett nekande, utan beror på att hon inte kan minnas alla belopp och tidpunkter, enligt henne själv. Hon säger att hon inte kan bekräfta att det rör sig om åren 1993–2018.

När rättegången återupptogs efter lunchpausen kände Britta Nielsen sig yr och fick lämna rättssalen. Hennes advokat meddelade att hon tidigare haft problem med hjärtat. Hon hämtades med ambulans och rättegången avbröts tillfälligt för att sedan fortsätta utan den åtalade.

Betrodd medarbetare

Miljonsvindleriet uppdagades i oktober 2018. Britta Nielsen, som var anställd på Socialstyrelsen i över 40 år, tog pengar som skulle betalas ut som bidrag och stoppade dem i egen ficka.

Som superanvändare och betrodd anställd hos myndigheten kunde hon ändra kontonummer i det administrativa systemet för bidragsutbetalningar och föra över pengar till egna påhittade projekt och föreningar, en av dem med det i sammanhanget fyndiga namnet "Hjälp till självhjälp". Pengarna investerade hon i mark och hus i Sydafrika.

Efter 44 dagar på flykt greps hon i Sydafrika och har varit frihetsberövad sedan dess.

Britta Nielsen står åtalad för flera fall av grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. Den totala summan uppgår till över motsvarande 168 miljoner svenska kronor.

Barnen misstänkta

Hennes tre vuxna barn misstänks också för synnerligen grovt häleri. Alla tre misstänks ha fått stora summor pengar överförda från modern – enligt polisen byte från svindeln. Även en svärson misstänks för grovt häleri, han ska tillsammans med döttrarna tagit hand om och gömt värdesaker på uppmaning av Britta Nielsen.

Innan miljonsvindleriet avslöjades hade kvinnan hunnit få medalj av drottning Margrethe för lång och trogen tjänst. I presentationen av utmärkelsen står det att hon fokuserar på att "utveckla och säkra en korrekt förvaltning". Medaljen har hon fortfarande, men det pågår en diskussion om hon ska få behålla den om hon döms.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sydafrika

Bedrägeri

Danmark