Publicerad:
Uppdaterad:

Världens största dalahäst målas i New York

Av: Sandra Killgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera meter hög, rödmålad och med klassisk grimma och sele. Världens största dalahäst finns nu att beundra på Manhattan i New York.

– Det representerar det fina med Sverige. Det står för jämlikhet och mångfald, säger konstnären bakom väggmålningen, Shai Dahan.

Det nymålade dalahästen pryder en stor husfasad i det hippa och trendiga området Broome Street på Lower East Side i New York.

– Jag älskar dalahästens historia, form, färg och mönster, säger Shai Dahan.

Den amerikanska konstnären föll för den kända symbolen när han flyttade till Sverige för tio år sedan. Sedan dess har han tolkat hästen i till exempel Ludvika, Borås och Göteborg - men också i London, Polen och Miami.

– I Sverige blev jag känd för att måla dalahästar och på mitt tioårsjubileum får jag åka tillbaka till min hemstad och målar världens största. Det är ganska poetiskt, säger Shai Dahan och forsätter:

– Tanken har alltid varit att skapa något som alla gillar. Det ligger till grund för mitt val att måla dalahästar.

1 av 4 | Foto: Fredricio
Världens största dalahäst är färdigställd.

”Var extra effektiv”

Även om hans tidigare väggmålningar har beskrivits som gigantiska är det nya konstverket på Manhattan en klass för sig. Det handlar om en 18 meter hög dalahäst som tog fem dagar att färdigställa.

– Jag började skissa i måndags och i fredags var målningen klar. Jag brukar arbeta snabbt, men den här gången var jag tvungen att vara extra effektiv. Det är mycket folk att ta hänsyn till och jag ville inte väsnas eller vara i vägen allt för länge, säger konstnären.

”Tar inte slut här”

Tidigare har en 13 meter hög häst i betong vid riksväg 70 i Avesta ansetts som världens största dalahäst. Men nu har den alltså fått konkurrens av den nya dalahästmuralen i New York. För konstnären Shai Dahan innebär verket att en dröm har blivit verklighet.

– Att äntligen få komma tillbaka till staden där jag började min karriär och göra någonting så svenskt och monumentalt känns väldigt vackert.

– Jag tror att många svenskar som bor i New York, och även infödda amerikaner och turister, kommer att uppskatta muralen.

I samband med att väggmålningen blev klar slöt konstnären sin karriärcirkel. Med det inte sagt att han har tröttnat på den kända symbolen.

– Förhoppningsvis kan jag fortsätta sprida dalahästen runt om i världen, kanske blir det Paris , Los Angels eller Minnesota härnäst. Det tar inte slut här.

Publicerad:
Publicerad: