15 guldgrävare döda efter dammkollaps i Sibirien

Guldgrävarna spolades bort när dammen i Sibirien brast.

Minst 15 människor dog.

Tre personer från gruvbolaget Sissim har gripits under söndagen.

Kraftiga skyfall under helgen fick i lördags en damm i Sibirien att kollapsa. Vattenmassorna forsade in över ett guldgrävarläger 160 kilometer söder om staden Krasnojarsk.

När lägret spolades bort bodde 73 människor där. Minst 15 är bekräftat döda och under söndagen saknades fortfarande sex människor. Även närliggande samhällen evakuerades på grund av översvämningarna.

President Vladimir Putin meddelade under lördagen att alla nödvändiga resurser skulle sättas in för att bistå de lokala myndigheterna. Redan i går inleddes en brottsutredning efter den dödliga dammkollapsen, enligt Reuters.

Enligt lokala myndigheter ska den aktuella fördämningen av floden Seiba ha byggts illegalt.

– Dammanläggningen var egenkonstruerad och jag tror den bröt mot alla regler jag kan tänka på och fler ändå, säger Juri Lapshin vid Krasnojarsks regionsregering till ryska nyhetsbyrån RIA.

Tre personer vid gruvbolaget Sissim greps under söndagen misstänkta för brott i samband med den brustna dammen. Det ska vara företagets vd, en platschef och den lokale förmannen som frihetsberövats, rapporterar AFP.

De gripna har förts till Krasnojarsk för vidare förhör.

Guldgrävarna som dog i vattenmassorna är en liten del av den ryska guldindustrin som är en av världens största producenter av den ädla metallen. Vid lägret som översvämmades bröts guld med hantverksmässiga metoder till skillnader från modern gruvdrift.

I Ryssland bröts ifjol 314 ton guld.

Publisert:

LÄS VIDARE