De har eget lager– klarar sig bäst i krisen

avTT

Publicerad:
Foto: Claudio Bresciani/TT
Eget lager ger något mindre sårbarhet. Arkivbild.

I Södermanland är inte bristen på sjukvårdsmaterial så svår som hos de andra regionerna som nu går på knäna efter leverantörsbytet. Orsaken? I Södermanland finns ett eget litet beredskapslager.

I fyra av de fem regionerna råder stabsläge på grund av materialbristen, och operationer har ställts in sedan slutet av förra veckan. Leverantören Apotekstjänst har inte klarat av att leverera sjukvårdsartiklar som används i det dagliga vårdarbetet, och i Uppsala, Västmanland, Örebro och Dalarna drabbas patienterna hårt.

Men i Södermanland, som också omfattas av samarbetet kring leverantören Apotekstjänst, går det hyfsat bra. Inga operationer har ställts in, och regionledningen är inte i stabsläge.

– Vi har ett sekundärlager sedan länge, det är inget som vi bunkrat upp med nu, säger Monica Johansson, regionordförande (S) i Södermanland.

Regionen har både ett lager och ett eget it-system för förbrukningsmaterialet, men inköpen görs från Apotekstjänst. Det gör att regionen är mindre sårbar för störningar.

– Det är klart att alla system är sårbara. Men vi har tyckt att det är viktigt att ha ett sekundärlager, säger hon.

I onsdags beslöt också region Uppsala att införa ett eget beredskapslager, och Örebro har börjat bygga upp ett eget förråd.

Publicerad: