Greta uppmanar vuxna att strejka

Expert: En strejk för klimatet är tillåten

Greta Thunberg uppmanar samtliga fackförbund till strejk för klimatet i ett öppet brev.

Om inte de vuxna agerar står en ”fullständig samhällskollaps” för dörren, enligt Thunberg.

– En politisk strejk för klimatet är tillåten, det kan jag säga på rak arm, säger arbetssrättsexperten Kurt Junesjö till Aftonbladet.

Den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg tar nu sin kamp för klimatet ett steg längre.

På onsdagen skickade Thunbergs organisation Fridays for Future ut ett öppet brev till media. I brevet uppmanas samtliga svenska fackförbund att gå ut i strejk för att tvinga Sverige att följa Parisavtalet till fullo.

Strejken är planerad att äga rum den 27 september.

”Nästa år, 2020, måste vi ha sänkt utsläppskurvan drastiskt för att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Om detta inte sker riskerar vi fullständig samhällskollaps.” skriver Greta Thunberg och fem andra skribenter i brevet.

Enligt Greta Thunberg så har ungdomarnas aktivism, trots den massiva uppmärksamheten av politiker och media, inte gett några resultat.

”Skolan och jobben utgör tillsammans samhällets grund och om båda strejkar stannar samhället av. Ungdomarna har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma.”

Experten: Strejk är ”väldigt osannolikt”

Kurt Junesjö är expert på arbetsrätt och tidigare jurist på LO. Enligt honom kan en klimatstrejk klassificeras som en politisk strejk, en ovanlig men laglig form av stridsåtgärd.

Den längsta politiska strejken hölls i Sverige på 70-talet, med udden riktad mot regimen i Chile.

Kurt Junesjö
Kurt Junesjö

– En politisk strejk för klimatet är tillåten, det kan jag säga på rak arm. Detta under förutsättning att den är avgränsad och kortvarig, den får inte vara permanent, alltså inte sträcka sig över en längre tid, säger Kurt Junesjö till Aftonbladet.

Enligt honom är det upp till varje enskilt fackförbunds förbundsstyrelse att besluta om att följa Greta Thunbergs uppmaning. Men att de skulle vidta stridsåtgärder finner han inte troligt.

– Jag skulle säga att det är väldigt osannolikt. Det finns en väldig tröghet i Sverige mot att använda sig av fackliga stridsåtgärder. Sverige är bland de länder i Västeuropa som har minst antal dagar förlorade genom strejk, det är något man ytterst sällan tillgriper, säger Kurt Junesjö.


PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE