Spaniens Sánchez vill undvika nyval

avTT

Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Spaniens tillfällige premiärminister Pedro Sánchez har svårt att få stöd. Arkivbild.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez vill inte ha ett nyval, utan kommer att fortsätta arbeta med samtliga parter för att hitta en lösning. Det uppger landets biträdande premiärminister Carmen Calvo, som dock ställer sig tveksam till fortsatta försök att bilda regering med vänsterpartiet Podemos.

– Vi har försökt att forma en koalitionsregering och Podemos blockerade den. Det finns ingen utväg i den riktningen. Andra sammansättningar kan utforskas, men inte den koalitionen, säger Calvo under en presskonferens.

Sánchez misslyckades under gårdagen med att få stöd i landets kongress efter månader av samtal. Regeringsförhandlingarna mellan Sánchez socialdemokratiska parti PSOE och Podemos brakade samman då parterna inte lyckades komma överens om uppdelningen av ministerposterna.

– Han kommer att fortsätta jobba med resten av de politiska ledarna för att få till stånd en regering och undvika nyval, säger Calvo.

PSOE blev största parti i valet i april, men har sedan dess brottats med regeringsbildningen. Sánchez har i teorin tills i mitten av september på sig att vinna stöd, annars måste nyval utlysas i november.